Konflikt 0: Bitva u Wolf 351 
 Povídky 


 Napsal James Filcin Kirk

"Kapitánův deník, hvězdné datum 112642.6. Pokusy s novým systémem podpory života vypadají perfektně. USS Blair se díky tomu pravděpodobně zapíše do historie jako první loď s pasivní podporou života. Teď, když dokončujeme poslední fázi testování a většina posádky nemá co dělat, jsme byli posláni do soustavy Wolf 351 prozkoumat nově se tvořící planetární systém. Samotná hvězda se podobá hodně mladému Slunci, podle hloubkového průzkumu tu budou časem hned tři planety třídy M. Jeden velmi stabilní planetoid nás zaujal tím, že na jeho povrchu jsou tvořící se oceány, proto jsem nařídil hlubší průzkum."


USS Blair pomalu obíhala kolem velkého planetoidu Thirith 6. V dálce byla vidět mlhovina třídy Katrana, zářící mdlým světle modrým světlem. Všechno na lodi probíhalo klidně. Byli sice jediná loď v soustavě, a nebylo to dlouho, co se krychle Borgů pokusila proletět skrz, ale nikdo na palubě nebyl nervózní. Proč by taky, v celé soustavě byl klid jako na lesní pěšině.
"Jestli jednou uvidím tenhle planetoid jako planetu, tak to největší moře nazvu po tobě, Beky," řekl mladý praporčík a ukázal dolů. "A taky tě k němu vezmu, ať si ho pořádně prohlédneš."
Mladá žena se usmála. "Nevěřím, že se to kdy stane. Ani El-Auriani nežijí tak dlouho, aby to tu uviděli v momentě dokončení."
"Jsi si jistá, že opravdu žijeme tak krátkou dobu?" otočil se na ni a objal ji.
"No tak vy dva. Služba vám ještě neskončila. Jestli chcete, tak se za vás dva přimluvím u kapitána, ale teď máte něco na práci, že ano?" je s úsměvem pobídla jejich hnědovlasá nadřízená.
"Jenom chvilku, madam. Vždyť ten planetoid je tak… hezký. Jako…"
"A bude tady i za dvě hodiny. No tak, šup, šup."
Ti dva se podívali jeden na druhého. Slečna povzdychla, políbila svého přítele a otočila se zpět ke své konzoli.
"Pro vás to platilo taktéž, praporčíku Bayesi. Slibuju vám, že příští tři směny nebudete muset hnout ani prstem. Snad to ještě dvě hodiny vydržíte."
"Jistě, madam," odvětil a doběhl na druhou stranu místnosti. Ta nadporučice si nebyla dlouho jeho nadřízenou, ale byla rozhodně fajn.
Nadporučík vyšla z lodní astrometriky a namířila si to na můstek. Postavila se před turbovýtah a chvíli počkala, než se otevřely dveře s příznačným "hissss".
"Můstek."
Těsně předtím, než se stihly dveře zavřít, vběhl do výtahu mladý Vulkánec.
"Mám pro vás ty údaje co jste chtěla, madam. Nejsou sice ještě úplně kompletní, ale to hlavní tam máte."
Prolétla očima elektronickou tabulku. Byla tam hromada informací o celé soustavě, snad do posledního detailu.
"Děkuji," řekla a významně přitom mávala tabulkou, "tohle nám všem přiblíží dovolenou o dva týdny." Zvedla oči od PADDu. "Jak se chová nová soustava sensorů?"
"Dobře, děkuji za optání, madam." Velká část úprav senzorů byla dílem právě mladého podporučíka tady.
Chtěla ještě chvíli pokračovat v rozhovoru, když se najednou ozvala pohotovost. Těsně potom se otevřely dveře turbovýtahu na můstek.
"Co se děje, kapitáne?"
Na kapitánské židli se směrem k ní otočil bělovlasý Klingon.
"Máme tu hodně podivné emise částic, vycházející zhruba od té mlhoviny. Podívejte se na to, nadporučíku."
Rychlým krokem přešla ke konsoli senzorů. Nezabralo jí ani pár vteřin, aby vydedukovala nebezpečí.
"Kapitáne, doporučuji okamžitě odletět. Co nejrychleji."
"Důvod?"
"Tyhle emise odpovídají transwarpovým cívkám. Velkému počtu."
"Nemohou být naše? Slyšel jsem, že velení flotily provádí rozsáhlejší testy mnohonásobného transwarp pohonu."
"Je to možné, ale stěží se objeví právě tady."
Jen to dořekla, vynořilo se z transwarp tunelu plavidlo - borgská koule.
"Kapitáne!"
"Ihned varujte flotilu. Hned po skončení vysílání warp 9 směr DS51."
Důstojník na komunikačním něco vyťukal a hned se otočil: "Můžeme."
"Tak rychle odsud!"
Loď se protáhla na přeskok do warpu, ale hned v ten samý moment ji do tažného paprsku chytla koule. Ani jedno plavidlo to pnutí nevydrželo a obě se roztrhla. Všechny části koule okamžitě explodovaly, ale emise transwarp pohonu jen zesílily.
"Jste všichni v pořádku?" Rozhlédla se po můstku. Talířová sekce lodě měla vlastní baterie, navíc tu byl pasivní systém podpory života.
"Možná je dobré dnes zemřít," ozval se kapitán. Za chvíli po něm se začala zvedat i většina ostatních.
"Hlaste škody!"
Nadporučík doběhla ke konsoli a okamžitě s hrůzou zvedla oči.
"Polovina lodě chybí…"
Klingon se okamžitě zvedl a doslova přiběhl ke konsoli. "Aspoň že můžeme vysílat. Praporčíku Farrissi, okamžitě vyšlete nouzové volání."
"Ano pane."
Hned jak praporčík vyťukal nouzovou sekvenci, jeho konzole zajiskřila. Celý můstek zablikal. Nadpořučík se podívala zpátky na konzoli.
"Pane, naskočila nouzová energie. A co je důležitější, máme trysky. Můžeme pomalu odsud."


Zvedl jsem šachovou figurku. Dlužil jsem P'Tauovi už tři porážky, tentokrát to ale vypadalo pro mě slibně.
Bohužel mi partii přerušil zvuk z odznaku.
"Můstek kapitánovi."
"Mluvte, Johnatane."
"Pane, zachytáváme nouzový signál. Měl byste se na to podívat, pane."
"Hned jsem tam." Zvedl jsem se od stolu. "Nechte ty šachy tak, jak jsou, komandére, a pojďte se mnou." Oba jsme poklusem doběhli k výtahu a sborově řekli: "Můstek."
"Doufám, že to nebude nic příšerného," otočil se na mě můj první důstojník. "Pamatujete to posledně?"
"Ani mi to nepřipomínejte." Byla to sice již delší doba, ale když USS Galaxy naposledy zachraňovala loď v nouzi, napadl nás Jem-Hadarský křižník. Málem jsme se neubránili.
Akorát jsme dojeli na můstek.
"Tak se pochlubte, Johnatane. Co se nám to tu děje?"
"USS Blair vyslal nouzový signál. Vypadá to, že je napadli Borgové, pane."
"Přehrajte to."
"Je to standartní záznam, pane. Má pouze textovou složku, nic jiného nám nepřišlo."
"Kolik dalších lodí to zachytilo?"
"Jsme jediní v jejich dosahu, pane. V našem dosahu je ale asi dalších třicet lodí."
"Okamžitě to pošlete dál. Je v dosahu standartního volání i USS Sword?"
"Nikoli, pane. Mám je zavolat subprostorem?"
"Jednoznačně."
Poručík Johnatan Twilight vyťukal kontaktovací sekvenci. Na obrazovce se objevila mě známá tvář - komodor Lucy Blazeová.
"Ahoj, Filipe. Smím vědět, co se děje?"
"Máme tady nouzové volání. V soustavě Wolf 351 jsou Borgové a jedna naše skoro zničená loď. Za jak dlouho tam můžete být?"
Lucy se otočila na svého kormidelníka, jediného Ferenga sloužícího na lodi Federace. Ten bleskově odpověděl: "Warpem 9.95 tam budeme za deset minut. Budeme tam skoro těsně s USS Galaxy."
Otočila se směrem na mě.
"Sám si slyšel. Předáme to dál a pak jim dáme co proto. Uvidíme se tam. Sword konec."
Promnul jsem si oči. ‚To to měl být hodně klidný den,' pomyslel jsem si. "Keiko, warp 9.8, směr soustava Wolf 351."
"Ano, pane."
USS Galaxy se protáhla a zmizela v záblesku přechodu na warp.


"Pane, míří k nám velké množství dalších lodí," otočila se nadporučík na svého kapitána.
"Taktéž Borgové? Slétají se na nás jako mouchy na starý gagh."
"Ne, pane. Jsou to lodě Federace a Klingonů, pane. Klingoni tu budou o dost později. Pane, volá nás naše nejbližší loď."
"Na obraz. Pokud to ještě jde."
Na obrazovce se objevila moje tvář. "Tady USS Galaxy. Vydržte, jsme na cestě. Budeme tam každou chvíli." Obrazovka potemněla. Kapitán si sedl do svého křesla a vytáhl bat'tleth, který měl už spíš jako starožitnost, vzpomínku na službu na lodích klingonského impéria. Těsně poté se ozvalo hlášení z počítače: "POZOR, VETŘELEC!" Všichni na můstku věděli, co to znamená. Na palubě jsou Borgové. Chvíli na to se tři zhmotnili na můstku. Kapitán se okamžitě zvedl a prvního z nich doslova rozsekl.


"Vstupujeme do soustavy Wolf 351, pane."
"Zpomalit na impuls. Poplach. Zvednout štíty a pancíř. Nabijte transfázová torpéda. Jak je na tom USS Blair?"
"Je to zvláštní, pane. Mám tady dvě plavidla nesoucí označení USS Blair."
"Na obraz."
Ukázala se strašná scéna. Jedna polovina plavidla volně rotovala v prostoru, naprosto bez známky života. Druhá polovina používala trysky, aby se dostala alespoň dál.
"Zavolejte je."
"Žádná odpověď, pane."
"Nastavte kurs na setkání, Keiko.Dokud nebudeme těsně u nich, nesklápějte štíty."
"Rozkaz, pane."
USS Galaxy vyrazila k umírajícím zbytkům vědecké lodě. Totéž ovšem udělala jedna krychle. Galaxy byla sice lépe vyzbrojená, avšak byla pomalejší. Proto jsem zavelel:
"Transfázová torpéda, minimální rozptyl. Miřte na oblasti, ve které mají hlavní reaktory."
Otočil se ke mně mladík, který zrovna přišel z akademie. "Připraveni k palbě, pane."
"Pal."
Od Galaxy se odlepily čtyři torpéda. Krychle dvěma z nich obratně uhnula, dalším dvěma se už ale nevyhnula. Dostala přímý zásah do pohonných systémů, takže postupně zastavila. Bohužel ale zastavila dost blízko, aby byla schopná ohrozit Blair svojí střelbou.
"Co nejrychleji k Blairu. Asi nebudeme schopní je normálně vzít, tak budeme muset udělat trochu riskantní manévr. Keiko, naberte kurs směrem na 10000 metrů pod USS Blair, poté ostře vzhůru, tak abychom prolétli mezi nimi a krychlí. Aby bylo možné nabrat je tažným paprskem, musíme k nim být otočeni spodní stranou. Pane Sononbu, nabijte fázery. Musíme být schopní opětovat palbu krychle."
"Ano, pane."
Galaxy začala odvážný manévr. V nejkritičtějším momentě bude muset sklopit štíty - právě v momentě, kdy bude krychli nejblíž.


Na můstku už nebylo mnoho živých. Borgové zabili nebo asimilovali většinu posádky. Kapitána nevyjímaje. Nadporučík se obratně dostala zpod trosky, která na ni spadla. Věděla, že díky některým genetickým úpravám bude schopna s Borgy bojovat i s holýma rukama. Posledního Borga, který ještě byl na můstku, uchopila ze zadu za bradu a s obrovským silovým vypětím mu s ní otočila prudce vpravo, čímž mu zlomila vaz. Borg se skácel mrtvý na zem. Ohlédla se kolem sebe, jestli tu ještě nejsou další, ale nikdo se již na palubu nepřenesl. Zatím. Proto zakřičela zmoženým hlasem:
"Je tu někdo na živu?"
Uslyšela několikeré zachroptění a sem tam křečovitý hlas.
Galaxy se rychle otáčela, aby dokázala vzít Blair do paprsku. Krychle ihned opět vztyčila štíty, jak nabrala zpět vojáky a zajatce. Očividně nabíjela zbraně, ale Galaxy se k Blairu dostala první.
"Teď!"
Galaxy za pohybu sklopila štíty. Bez zpomalení nabrala Blair do paprsku a v tomtéž okamžiku vypálila tři paprsky do krychle, čímž neutralizovala její primární energetický rozvod. Krychle zablikala a potemněla. K Blairu zamířily další dvě krychle, které se měly postarat o jeho konečné zničení. A Galaxy nemohla zvednout štíty.
Poté, co zvedla další trosku, jen aby vytáhla další mrtvé tělo, zahlédla v okně hodně rychlý pohyb. Byla to loď, loď Federace. Pohybovala se k Blairu zatraceně rychle. Skoro to vypadalo, že se hodlá s Blairem srazit, když z ní najednou doslova vyšlehl tažný paprsek. Celý Blair sebou pořádně škubnul, nadporučík upadla na podlahu. V tentýž moment uslyšela střelbu z lodních fázerů. Podívala se ven, aby se alespoň pokusila rozpoznat, která loď je zachytila - byla to USS Galaxy.
"Pane, ty dvě krychle najednou změnily směr. Míří někam směrem… Pane, na levoboku se otevírá červí díra!" Na místě, kam směřovaly krychle, se otevřelo ústí červí díry. Bylo to jednoznačně vyvolané uměle, a nikdo nepochyboval, že to udělala přátelská loď. Jinak by tam krychle asi nezamířily. Naše tušení se záhy potvrdilo. Z ústí vylétlo asi třicet lodí Federace, následovány Enterprise a Saratogou, momentálně asi nejsilnějšími loděmi ve flotile.


"Hlášení o stavu v soustavě," zavelel kapitán James Atkinson.
"Máme tu dvanáct krychlí, dva diamanty, USS Galaxy, USS Sword a asi dalších sedm našich lodí, pane, když nepočítám ty, které přišly s námi, pane. Jsou tu také zbytky čtyř plavidel - tří krychlí a USS Blair. Většina nepřátelských plavidel míří k nám, pane."
Kapitán přejel očima přes můstek. Podobnou bitvu už dlouho nezažil. Naposledy, když před třemi roky odráželi poslední síly Mysli v soustavě Ga'thar na klingonsko-romulanském pomezí. Teď to vypadalo na podobnou ‚řežbu', pomyslel si.
"QS torpéda, plný rozptyl. Palte podle uvážení."
Enterprise a za chvíli po ní i Saratoga odpálily asi dvanáct QS torpéd. Většina krychlí odešla na první zásah, nicméně zde zbývaly ještě diamanty.
"Zavolejte Yorktown, ať se postará se svou letkou o diamanty. Pak nás spojte s Galaxy."


Zrovna jsme odlétli kousek stranou , aby bylo možné nerušeně provést výsadek a prohledat Blair, respektive to co z něj zbylo, když nás zavolala Enterprise.
"Na obraz."
Objevil se kapitán Atkinson.
"Budete potřebovat pomoc? Přece jen jste na ochranu Blairu sami."
Okamžitě jsem odpověděl.
"Nebude třeba, Jamesi, ale díky. Právě na Blair budu posílat výsadek, jen se postarejte, aby nás mezitím nerušili nějací nezvaní návštěvníci. A pro příště se mě neboj oslovit jménem. Galaxy konec."
Hned, jak potemněla hlavní obrazovka, se zvedl P'Tau.
"Pane, hlásím se do výsadku. Jako váš první důstojník."
"Dobře. Vemte s sebou nadporučíka Carla z ošetřovny, budou mít hodně raněných. Taktéž s vámi půjde praporčík Roová z ostrahy."
Praporčík Roová se ihned zvedla od konzoly, u které seděla a připojila se k odcházejícímu. Poté, co se za nimi zavřeli dveře, jsem se otočil zpět do můstku.
"Je možné přitáhnout Blair tak blízko, aby kolem něj šlo roztáhnout naše štíty?"
"Je, pane," zakýval hlavou praporčík.
"Proveďte."


Enterprise se otočila směrem k planetoidu, u kterého právě prolétal poslední diamant. Naprosto elegantním způsobem doslova nabrala diamant z boku, aby jej doslova prošpikovala salvou QS torpéd. Tím skončila bitva u Wolf 351.
"Cleary výsadku. Jste tam dole už asi půl hodiny."
Ozvala se praporčík. "Pane, nestandardní podpora života na lodi nám omezuje dosah trikordérů. Nicméně to vypadá, že na můstku bude asi dvacet přeživších, pane."
Hned po ní se ozval můj lodní lékař, taktéž člen výsadku. "Připravte okamžitě ošetřovnu, vypadá to, že dost z nich je v kritickém stavu."
"Zařídíme. Galaxy konec."
Podíval jsem se na hlavní obrazovku. Bylo tam vidět, že právě přilétají Klingoni, v nevelkém počtu. Pozdě, ale přece, zasmál jsem se v duchu. Tohle slavné vítězství budete muset nechat Federaci. Pak se ozvala Keiko, která teď měla na starosti hned několik stanovišť.
"Výsadek má dole 24 k transportu na ošetřovnu."
"Do toho. Půjdu se mezi ně podívat. Keiko, můstek je váš."


Došel jsem dolů do ošetřovny. Šéflékař Hans Carl mi řekl, že většinu tady určitě zachrání, s tím zbytkem už to tak jisté není. Dost velká část lidí byla ve vedlejší místnosti, přece jen toto byla ošetřovna, ne nemocnice.
"Hansi, ať se nejvyšší důstojník z Blairu v nejbližší možné době hlásí u komandéra P'Tau. Já půjdu poděkovat kapitánům Enterprise a Swordu, bez nich bychom to tu nepřežili." S těmi slovy jsem i odešel. Hans se otočil směrem k raněným.
"Kdo je tady nejvyšší důstojník, smím-li se zeptat?"
V zadním rohu ošetřovny se kolem sebe podívala nadporučík. Pak se zvedla: "Já, nadporučík Lara Croftová."