Poslední boj 
 Povídky 


 Napsala Pavla "T`Sal" Červená

Hvězdné datum: 42454,2


Konečně jsem dorazila na Vulkán. Procházela jsem se ulicemi Shi´Kahr, abych si dodala odvahy a vše si znovu promyslela. Trellané žijí asi sedm set pozemských let, mě bylo 350. Živila jsem se všelijak, sloužila jsem na obchodních lodích, několik let jsem velela své vlastní žoldácké lodi a nadělala si tím spousty nepřátel. Naučila jsem se přežívat za všech možných podmínek a podle některých s velkou oblibou řeším i neřešitelné. Musela jsem, protože se mě celý život někdo pokoušel zabít nebo alespoň zdiskreditovat. Teď jsem ale byla v koncích. Nevěděla jsem, co mu vlastně chci říci, ani jsem nevěděla jestli mě bude chtít vidět. Čím blíže jsem byla svému cíly, tím větší pochybnosti mě zžíraly, přesto jsem šla stále vpřed a neohlížela se za sebe. Rozhodla jsem, že tomu nechám volný průběh. Pomalu jsem se vydala směrem k jeho domu poblíž centra města. Nebylo těžké získat Senekovu adresu, stačilo se zeptat jen pár mých "známých" kteří mi dlužili službičku. Na chvíli jsem se zastavila přede dveřmi jeho domu, zhluboka se nadechla a zazvonila. Po chvíli mi otevřela stará vulkánská žena, oděna v červeno-černém hávu splývajícím až na zem. Ženiny oči byly hnědé a bez výrazu stejně jako její stará vrásčitá tvář. Naznačila mi, abych vešla a tak jsem se ocitla v tichém domě, jehož stěny bránily venkovnímu hluku, aby nás rušil.
"Přejete si?" zeptala se anglicky vyrovnaným hlasem.
"Jmenuji se Sára a hledám vyslance Seneka. Bylo mi sděleno, že bydlí tady."
"Ano, žije zde,"upřeně se na mě podívala a pokračovala stále stejným bezvýrazným hlasem : "Nyní ale není přítomen."
"Nevíte, kde bych ho mohla najít?" Ten její pohled mi začínal lézt na nervy.
"Obávám se, že netuším, kde se teď můj syn nachází. Před několika dny byl unesen." Unesen! Projela mnou nesnesitelná hrůza a strach, přesto jsem se ze všech sil snažila uklidnit. Když to Senekova matka vyslovila, nedala na sobě nic znát, ale cítila jsem, jak posílila své mentální štíty.
"A netušíte," pokračovala jsem opět pevným hlasem, "kdo by to mohl udělat. Neměl Senek nějaké nepřátele?"
"Obávám se, že do toho vám nic není."odsekla mi a na její doposud kamenné tváři jsem zahlédla náznak pohrdání a nedůvěřivosti. Snad se ani nesnažila tyto emoce přede mnou skrýt. "Myslím, že by jste měla odejít. S mým synem nemáte nic společného."
"Možná je v mých silách mu pomoci." Teď už jsem kašlala na sebekontrolu a v mém hlase byla patrná naléhavost a snad i zoufalství.
"Nepřekvapilo by mě, kdyby jste s jeho únosem měla něco společného."
"Co tím myslíte?" dostala jsem vztek. To už na mě bylo trochu moc.
"Nemýlím-li se, jste elita mezi žoldáky na území Federace. Co dělá někdo s vaší pověstí na Vulkánu a to přibližně ve stejné době, kdy byl unesen můj syn." Mýlila se. V té době jsem už žoldák nebyla. Ještě před tím než jsem opustila Trell, jsem předala velitelské křeslo své pravé ruce, Alexandrovi MacLeerovi.
"Senekovi bych nikdy neublížila!"vyrazila jsem ze sebe, snažíce se její tvrzení vyvrátit i když jsem věděla, že je to zbytečné.
"Neříkám," trochu zvýšila hlas, aby mě umlčela a pak opět neutrálním hlasem pokračovala: "že jste to udělala vy, ale jako většina vám podobných lidí, máte jistě mnoho nepřátel a na Trellu se ani jeden z vás netajil svými … city." poslední slovo vyslovila snad až znechuceně. Začínala jsem tušit kam míří, přesto mi neustále dělalo potíže podívat se pravdě do očí. Opět byl v ohrožení života někdo na kom mi záleželo, ale tentokrát nedovolím, aby se mu něco stalo.
"Rozumím. Mohla by jste mi …"
"Myslím, že bude lepší, když odejdete a necháte mou rodinu na pokoji."
"Jistě." Už od začátku mi bylo zřejmé, že zde nejsem vítána, ale pokoušela jsem se získat co nejvíce informací, které by mi pomohli v pátrání. T´Kana, Senekova matka, mě vyprovodila zpět na ulici a zabouchla za mnou dveře. Jelikož jsem neměla kam jít a dostala jsem hlad, rozhodla jsem se někde najíst. Zašla jsem do malé restaurace, kterou vedl velký, už na pohled silný pozemšťan. Během jídla jsem rozebírala situaci v níž jsem se ocitla. T´Kana měla pravdu, byla to až příliš velká shoda náhod. V duchu jsem si začala probírat velmi dlouhý seznam potenciálních únosců. Po tvrdé selekci mi vyšlo jen jedno jméno a já si byla stoprocentně jistá, že je to skutečný pachatel. Rudý drak, on byl přesně ten důvod, proč lidé dávali žoldáky a vesmírné piráty do jednoho pytle. Drak, vlastním jménem Gerrett Ivrel, byl největším konkurentem mých lidí. Před tím než jsem odešla z Jednorožce, tak se jmenovala má loď, jsme s ním měli dost problémů. Kromě toho, že se nechal najímat na kdejakou špínu, také kradl a napadal obchodní lodě. Věděl, že nás nemůže porazit, protože naše lodě byly stejně silné. Bylo by to padesát na padesát. A tak, když mě nemohl porazit v rovném boji, zanechal vždy na místě činu stopu, která ukazovala na můj tým. I přesto to ale Flotila nemohla většinou prokázat, protože jsme si obstarali alibi. Ať se Rudý drak snažil sebevíc, Jednorožec byl žádanější a to nejen na území Federace. Přesto po nás Flotila stále šla, hledali jen záminku, aby se nás mohli zbavit. Ano, byl to Rudý drak a chtěl mě dostat prostřednictvím Seneka. Nestačilo mu, že jsem s tím skončila, chtěl mě zabít, aby měl jistotu, že mu už nikdy nebudu stát v cestě. Zřejmě na mě teď bude čekat na své základně. Doufá v to, že za ním přijdu, že budu hrát na jeho hřišti a mě zřejmě nezbývá nic jiného, než na tyto pravidla přistoupit. Bohužel nevím, kde jeho základna je. Po našem posledním útoku si dal zatraceně záležen na tom, abychom jí už nenašli, ale to nebude takový problém. Jestli chce, abych přišla, postará se o to. V každém případě budu potřebovat pomoc a na to znám ty nejlepší lidi.


Ubytovala jsem se v hotelu a začala se připravovat na akci. Sepsala jsem si seznam věcí, které budu muset sehnat nebo zařídit. Na prvním místě byla loď. I přesto, že jsem z Jednorožce odešla, stále jsme měla přehled o tom, co se na něm děje a proto jsem věděla, kde je sehnat. Byla to má loď, můj domov. Přes terminál v mém pokoji jsem se spojila s Jednorožcem. Na obrazovce se objevil mě dobře známý obličej mladého muže. Krátce střižené hnědé vlasy měl jako vždy dokonale upravené. Když mě uviděl, rozlil se mu na hezké tváři úsměv a v modrých očích se mu zrcadlila radost.
"Sáro! Jak se vede?"
"Ahoj Alexi." I když byla situace vážná, musela jsem se na něj usmát. "Alexi, potřebuji pomoc. Máte teď čas?"
"Pro tebe vždycky. Co potřebuješ?" zeptal se a jeho tvář zvážněla.
"Nechci to řešit takhle na dálku. Za jak dlouho se dostanete na Vulkán?"
"Na Vulkán?" na chvíli se zahleděl mimo obrazovku. "Za tři dny. Stav pohotovosti?"
"Ne, nechte zbraňové a obranné systémy deaktivovány. Teď nepotřebuji žádné problémy s Flotilou."
"Rozumím. Jednorožec končí." řekl Alex a přerušil spojení.
To by bylo. Druhý bod na mém seznamu byl pod heslem Rudý drak. Snad za ty tři dny zjistím, kde ho najít. Té noci jsem nemohla spát.
Jednorožec dorazil k Vulkánu ve slíbenou dobu. Jelikož jsem neměla žádné zvláštní povolení, musela jsem nejprve projít bezpečnostní prohlídkou, abych mohla opustit planetu. V transportní místnosti na Jednorožci mě zatím čekal Alex a Khetar. Khetar dříve sloužil jako kapitán Klingonské flotily, měl ale dost nepopulární názory, které ho zprotivily mnoha vlivným lidem. Ti zařídili, aby mu byla přidělena mise, která neměla šanci na úspěch. Byl vyhoštěn z Říše a jediný, kdo mu nabídl pomoc a práci byl Vladimir Tarnajev. Tarnajev byl prvním velitelem Jednorožce a jeden z nejčestnějších a nejmoudřejších lidí, které jsem kdy potkala. Vždycky jsem se snažila vést Jednorožce podle jeho zásad, vše jsem stavěla na vzájemné důvěře. Bylo ovšem velice těžké si jí získat. Seděla jsem ve velitelově pracovně a čekala až za mnou Alex přijde. Měl na palubě posledního zákazníka, kterého musel vysadit na jedné základně. Stejně jsem nevěděla jakým směrem se vydat, takže bylo jedno kudy letíme. Za ty tři dny na Vulkánu jsem obvolala všechny mé kontakty, které by mohli něco vědět, nezískala jsem ale žádné cenné informace. Dělalo mi starosti, že nikdo o Ivrelovi nic neví. Jestliže jsem se zmýlila ve svém úsudku, ztratila bych zbytečně mnoho času. Nebo si mě možná chtěl vyzkoušet, snad se i snažil si získat nějaký čas. Přistihla jsem se, jak nevědomky poklepávám prsty o desku stolu. Okamžitě jsem přestala. Alex vešel zrovna, když jsem si vyčítala, že na sobě dávám tolik znát nervozitu.
"Promiň, ale dřív to nešlo."
"Pasažér dělá problémy?" zeptala jsem se.
Smutně se na mě usmál. "Už abych ho měl z krku."povzdechl si a posadil se naproti mně. Kdysi jsem tam sedávala já, pomyslila jsem si, ale hned jsem všechny tyto myšlenky zahnala. Už byl nejvyšší čas předat velení Alexovi. I on musel dostat svou šanci a já tu velela víc než dlouho. Uvědomila jsem si, že Alex už několik minut mluví, aniž bych ho poslouchala.
" …naštěstí to Khetar ukončil dříve, než se někomu stalo něco vážnějšího. Ale náš host má zlomený nos." Na chvíli se odmlčel, : "Ty mě vůbec neposloucháš, co?" oba jsme se začli smát.
"Jen jsem vzpomínala na staré časy." řekla jsem po chvíli.
"Chybí ti to hodně?"zeptal se smutně.
"Ano, ale jednou přestane."
"Chci, abys věděla, že se můžeš kdykoliv vrátit. Kdykoliv si můžeš vzít velení zpátky."v jeho očích byla upřímnost a snad i přání, avšak tím jsem si nebyla jistá.
"Ne, Alexi. Ty si to zasloužíš. Jsi dobrý kapitán."řekla jsem, aniž bych čekala, jak těžké to pro mě bude.
"Díky." Chvíli bylo tísnivé ticho, tak se Alex zeptal: "Tak co máš za problém?" Krátce jsem mu vysvětlila v jaké situaci jsem se ocitla. Celou dobu pozorně poslouchal, aniž by mě jedinkrát přerušil. To byl Alex. Vždy tiše poslouchal a otázky nechal až nakonec. Kdyby jste ho někde potkaly, neřekli by jste, že je to žoldák. Vůbec tak nevypadal. Byl tichý, vždy upravený, choval se vytříbeně a někdy dost naškrobeně, ale byl spolehlivý a výkonný, toho se na Jednorožci cenilo nejvíc. Dříve sloužil ve Flotile, jenže byl obviněn z nekázně a málem skončil ve vězení. A to jen z toho důvodu, že neuposlechl špatný rozkaz. To v Alexovi zničilo všechny představy o službě ve Flotile a odešel. Vesmír se ale mezitím stal jeho domovem, pobyt na planetě mu už nepřipadal tak uspokojivý jako dřív. Ve vesmíru mohl být pouze jako obyvatel některé ze stanic, což se mu nezamlouvalo, nebo sloužit na nějaké civilní lodi. Shodou náhod jsem zrovna parkovala blízko něj a tak využil příležitosti. Předtím jsem se na něj koukala jako na každého nováčka, příliš pro mě neznamenal a to že byl dříve ve Flotile mě tím spíš odrazovalo od jeho přijetí, ale nechala jsem si ho na zkoušku a teď vím, že jsem udělala dobře. Netrvalo dlouho a na povrch se dostali jeho přednosti. Stal se mou pravou rukou a nejlepším přítelem.
"A už víš, kde hledat?" zeptal se když jsem skončila.
"Ne, ale zbývá mi ještě poslední kontakt. Vzpomínáš si na Erava?"
"Ano. Je to velmi cenný informátor."
"Mohl by něco vědět." Jednalo se o ferengského obchodníka. Bylo o něm známo, že dokáže zjistit snad všechno. Měla jsem záznamy na kterých byl vidět při jednom "obchodu". Kdybych to odevzdala podvedené straně, dostal by se do pěkných potíží, nemluvě o příslušných úřadech. Byl ale velice chytrý a nenechal by se vydírat. Mohli bychom ovšem uzavřít pro obě strany výhodný obchod, důkazy za informace. Alex slíbil, že se s Eravem spojí a zjistí co se dá, takže jsem teď neměla co na práci. Chvíli jsme ještě s Alexandrem vzpomínali na staré časy, ale pak musel do služby. Připadalo mi jako bych nebyla na Jednorožci roky a nejen pár týdnů. Jelikož se mi ještě nechtělo do kajuty, začala jsem se procházet po lodi. Když jsem tak procházela po Jednorožci, pohltily mě další vzpomínky. Členové posádky, které jsem míjela, mě zdravili a vítali zpátky na palubě. Většina z nich doufala, že jsem se vrátila. Jednorožec má tři paluby. Je to docela velká loď, na civil. Prošla jsem každý kout lodi a mluvila snad s každým členem posádky. Nebýt Senekova únosu, cítila bych se skvěle. Byla bych opravdu šťastná.


Na Jednorožci bylo jen jediné místo, kam jsem chodila nerada. Ošetřovna. Neměla jsem ráda to lékařské prostředí a to i přesto, že jsem měla docela slušné znalosti z této oblasti vědy. Teď jsem tam ale s potěšením zamířila. Místní šéflékař byl rovněž mým dobrým přítelem. Torek byl Cardassian. Abych pravdu řekla, nevím co ho k nám přivedlo. Prý se mu nelíbili poměry v Cardassii, ale to rozhodně nebyl pravý důvod. Ze začátku jsem pátrala po skutečných příčinách jeho odchodu, ale nic jsem nenašla a jelikož tu sloužil dobře, nebyl důvod ho nadále vyzvídat. Torek byl velmi galantní, ale někdy měl sklon k černému humoru a to většinou v tu nejnevhodnější chvíli, přesto zde na lodi zastával i funkci rádoby psychologického poradce.
"To se musí oslavit! Právě se stal zázrak, přišla jsi na ošetřovnu sama a dobrovolně" řekl Torek sotva jsem vstoupila do dveří. Hned se zvedl od svého stolu a zamířil ke mně se slovy: "Tak rád tě zas vidím." Objal mě a přátelsky se na mě usmál.
"Taky tě ráda vidím." odvětila jsem.
"Chtěl jsem dodělat jednu zprávu a zajít za tebou. Nečekal jsem, že mě předběhneš. Tohle místo jsi nesnášela."
"Jen pokud jsem zde byla jako pacient." upozornila jsem ho.
"A to se nestávalo moc často." konstatoval Torek. "Nestůjme tu tak. Neposadíme se raději do mé pracovny?" Zatímco jsem se posadila, nalil mi kávu.
"Zdá se, že tvůj plán na klidný život nevyšel." začal Torek a nasadil ten svůj vážný výraz. To znamenalo dlouhou psychologickou debatu a na tu jsem zrovna neměla náladu. Když tak zpětně vzpomínám, neměla jsem na ní náladu snad nikdy, vždycky si jí ale vynutil.
"Zprávy se tu šíří rychleji než dřív." konstatovala jsem.
"Pokud vím, tak stále stejným tempem." posadil se na druhou stranu stolu a pokračoval: "I velitel se někomu musí svěřovat a Khetar není zrovna ten typ k naslouchání cizích potíží a starostí."
"Tím chceš říct, že Alexovi přidělávám potíže?"zeptala jsem se.
"To ne. Alex v tobě spíš vidí řešení svých problémů."odpověděl Torek. To mě zaujalo.
"Co se stalo?" zeptala jsem se.
"Alex si myslí, že to nevládne. Prý není na velení kompatibilní." odpověděl.
"Co je to za nesmysl. Ještě když jsme tu velela já, měl celou loď na starost snad stokrát když jsem byla pryč a zvládl to. Pokaždé." Nemohla jsem pochopit, jak by si to mohl Alex myslet.
"Jistě, ale pokaždé věděl, že tě má za zády. Kdyby něco zkazil, ty by jsi to napravila. Teď už ale ne a to ho trápí. Jistě už jsi s ním mluvila. To tě nepožádal, aby ses vrátila?" zeptal se Torek.
"Ne takhle přímo, ale ptal se mě jestli se nechci vrátit." Cardassian naproti mně jen pokýval hlavou.
"Když jsem přebírala velení já, měla jsem taky strach, že na to nestačím a dokázala jsem to. On to taky zvládne." Nikdy by mě nenapadlo, že by o sobě mohl Alex pochybovat. To bylo pro velitele nebezpečné, ale mnohem nebezpečnější to bylo pro jeho lidi a loď.
"Přesto by sis s ním měla promluvit." navrhl Torek.
"Neboj, udělám to. Hned, jak bude mít čas." znělo mi to divně. Předtím měl Alex čas vždycky. Tím byla naše debata považována za uzavřenou. Pak jsme začali tlachat o hloupostech, vzpomínat a nakonec mi Torek vyprávěl, co se na Jednorožci stalo za tu chvíli, co jsem byla pryč. Torekova služba už dávno skončila, ale i přesto jsme setrvali v jeho pracovně. Skončili jsme o několik hodin později a to jen proto, že jsme oba padali únavou. Vrátila jsem se do své kajuty a snažila si odpočinout. Nemohla jsem ale usnout. Právě jsme mířila na stanici Hluboký vesmír 13, kde si měl náš, vlastně Alexův, pasažér vystoupit. A pak bude na mě, abych určila směr naší nové cesty. Tížilo mě, že ještě stále nic nevím. Všechno se na mě sesypalo, Senekův únos, Alexovi pochybnosti a má nevědomost. Torek měl pravdu, můj plán na klidný a normální život skončil v troskách.


Když jsem po několika hodinách konečně začala usínat, probudil mě Alexův hlas z interkomu.
"Co se děje?" zeptala jsem se rozespale. Podívala jsem se do zrcadla, které viselo na protější zdi. Vypadala jsem příšerně.
"Mám typ, kde sehnat ty informace, tedy jestli o ně ještě stojíš."
"Jako bych už byla na můstku." rázem ze mě opadla všechna únava.
"Raději zamiř do transportní místnosti. Náš přítel je na stanici." Rychle jsem na sebe něco hodila a utíkala k transportu. Tam na mě už čekal Alex, Kahless a T`Sei. T`Sei pocházela z Vulkánu, jak už její jméno napovídalo. Vím, že to musí znít trochu divně, Vulkánec žoldákem, ale podle mě se naše práce příliš neliší od práce Hvězdné flotily. Její rodinu zabily při útoku na jednu vědeckou stanici poblíž Romulanské neutrální zóny. Byla technikem a v té době se nám její talent hodil, takže když požádala o místo na lodi, byla vítaná. Všichni na Jednorožci byli nějak poznamenáni životem a to nás spojovalo. Měli jsme jen tuto loď a jeden druhého.
"Připravena na cestu?" zeptal se Alex.
"To se vsaď." odpověděla jsem.
Stoupli jsme si na transportní plošinu a čekali až začne přenos. Zhmotnili jsme se uvnitř Hlubokého vesmíru 13, kde jsme nejprve museli projít bezpečnostní prohlídkou. Když jsme jako důvod pobytu uvedli obchod, nevěřili nám ani za mák, ale nic na nás neměli, takže jsme byli volní. Stále nás hlídali jako nějaké nebezpečné zločince, na to už jsme si ovšem zvykli. Zamířili jsme k místnímu baru, kde na nás měl čekat náš přítel. Cestou jsem se Alexe zeptala: "Co je to za chlápka? A co Erav?"
"Erav je velmi vzácný informátor a já nechtěl jeho "službičku" takhle promarnit, tak jsem obvolal pár svých známých." odpověděl s pýchou v očích. Byl roztomilý.
"Svých známých?" řekla jsem na oko uraženě. "Jak je vidět, tak se činíš. A kdo to tedy je?"
"Snažím se." pokrčil rameny. "Jedná se o zlodějíčka jménem Michael Dean. Nevím pro koho dělá, ale podle mě by se měl Erav začít bát o svůj post nejlepšího informátora."
"Je spolehlivý."
"Podle mě ano, ale taky dost drahý." upozornil mě.
"To je v pohodě."
Michael Dean seděl u jednoho zapadlého stolu a něco popíjel. Viděl nás vcházet, dál ovšem dělal jako by jsme ho nezajímali. Byl to docela hezký mladík. Blond vlasy, modré oči, snědá, vypracovaná postava a na můj vkus příliš velké sebevědomí.
Když jsme přišli až k němu, prudce vstal a vykřikl: "Alexandře! Tak rád tě zase vidím!" V obličeji měl výraz jako by se divil, kde jsme se tam tak najednou vzali. Nabídl Alexovi ruku, ale ten jí nedbal. Michael jí stáhl a řekl další stupiditu: "A co je to s tebou za překrásné dámy?" zeptal se úlisným hlasem. Začal mi příšerně lézt na nervy a to jsme byli teprve na začátku. Alex nás v rychlosti představil, abychom odtud co nejrychleji vypadli. Nikdo z nás se tu kvůli federálům necítil dobře.
"Sára?" řekl udiveně, když jsme si sedli. "To je pozemské jméno."
"Máte skvělý postřeh." neubránila jsem se ironii. "Můj otec Zemi často navštěvoval."
"Takže, ty prý víš, kde se schovává Rudý drak." Začal Alex, aby nás všechny ušetřil dalších nemístných otázek. "Kolik nás budou tvoje služby stát a nakolik jsou spolehlivé."
"A co se takhle nejdřív něčeho napít. Má sklenice už je prázdná," a na důkaz svého tvrzení jí zdvihl do vzduchu, abychom to všichni viděli. "Samozřejmě na váš účet." Opět ten příšerný úsměv. T`Sei odešla objednat, zatímco si Khetar sedl tak, aby se náš přítel nemohl zničehonic vypařit. Michael z toho znervózněl, to bylo ovšem cílem celé akce.
"No?" připomněla jsme mu otázku, která stále vysela ve vzduchu.
"Mé informace jsou vždy pravdivé. Ostatně to by jsi měl vědět, Alexi." Přesvědčoval nás Dean.
"A co za ně?" zeptal se Khetar.
"Můj přítel," začal Michael, ale Alex ho přerušil: "Přítel? Ty nemáš žádné přátele."
"No dobře! Můj zaměstnavatel," odmlčel se, snad aby tomu dodal důraz a pak pokračoval: "By chtěl na oplátku nějaké informace od vás." S Alexem jsme se na sebe podívali, ani jednomu z nás se to nelíbilo.
"Co by to jako mělo být?" zeptal se Alex. T`Sei se zrovna vrátila s naším pitím, Michael toho využil ve své hře na machra. Vzal svou sklenici, opřel se a pomalu upil. Khetar začal být značně netrpělivý. Vzal ho za límec, přitáhl k sobě a řekl: "Teď mě hezky poslouchej, ty zbabělej pse! Už mě nebaví tady s tebou ztrácet čas!"
"Khetare! To stačí!" okřikl ho Alex. Mrzelo mě, že to Khetar nemohl dokončit, ale už jeho pouhé zvýšení hlasu vyvolalo zbytečně velkou pozornost. Obzvláště mezi federály, kteří nás měli hlídat.
"Podívej se, co mi tvůj poskok udělal!" začal nadávat Dean a ukazoval na svou politou košili. Alex raději poslal Khetara k baru, protože při Michaelově zmínce o poskokovi to v něm začalo zase vařit. T`Sei si pro jistotu sedla na jeho místo.
"Jak se jmenuje tvůj zaměstnavatel? A varuji tě, příště bychom ho už nemuseli zastavit." upozornila jsem ho.
"To nemůžu říct, ani kdybych chtěl. Nevím to. Vždycky mě nějak kontaktuje, předá informace a řekne co mám udělat." odpověděl Dean. Zřejmě už pochopil, že nejedná s amatéry.
"A co chce tvůj zaměstnavatel vědět?" zeptal se Alex.
"Chtěl by vaší loď nebo alespoň její plány, protože je opravdu dobrá." Když ale viděl náš pobavený výraz, rychle dodal: "Je mu ovšem jasné, že to mu nedáte, takže mu budou stačit jména několika vašich dodavatelů součástek a zbraní."
"A to nemá své?" zeptala jsem se.
"Měl. Nelíbilo se mu jejich zboží, tak ukončil jejich životní funkce."pokrčil rameny Michael. Souhlasili jsme. Alex mu nadiktoval jména několika bezvýznamných obchodníčků, které jsme mohli postrádat, tím splnil svou část velmi podivné smlouvy.
"Teď je řada na tobě." upozornila jsme ho, když se dlouho k ničemu neměl.
"Váš přítel se nachází na planetě jménem Galdis IV. Ten šutr je v systému …"
"Víme, v jakém systému se nachází.." přerušil ho Alex. "Znáš přesné souřadnice?"
"Ne." Tím to skončilo.
Ještě než Dean odešel, řekl: "Být vámi, tak se tady tak nepromenáduju federálům pod nosem." Tato poznámka patřila mě.
"Nevím, co tím myslíš." odvětila jsem.
"Copak vy to nevíte? Je na vás vypsán zatykač za únos nějakýho vulkánskýho vyslance nebo koho." Odpověděl jako by se nechumelilo.
"Jsi si tím jistý?" nemohla jsme tomu uvěřit.
"Jasně. Mám to od šéfa."
"Jestli zjistím, že jsi nám lhal, budeš umírat pěkně pomalu." pohrozil mu Alex. Michal se na nás nervózně usmál a rychle odkráčel. Byla jsem v šoku.
"Musíme rychle odsud!" řekla jsem. Alex jen přikývl a odešel zaplatit. U baru ještě vysvětlil Khetarovi v jaké situaci jsme a pak už jsme rychle zamířili k transportu. Jak se zdálo, tak se zpráva o mém zatykači mezi federály zatím neroznesla, ale to nebude trvat dlouho. Stanici jsme opustili snad až v nápadném spěchu, ale věhlasným důstojníkům Hvězdné flotily nic nedocvaklo. Zřejmě se domnívali, že jsme se během našeho "obchodování" dostali do problémů a museli jsme rychle zmizet.


Hned jak jsme byli na palubě Jednorožce se Alex spojil s můstkem a dal povel k okamžitému odletu od stanice. Ještě než přerušil spojení, nechal svolat tým Alfa do zasedací místnosti. Aby jste rozuměli, posádka byla na Jednorožci rozdělena do tří skupin. V Alfa týmu bylo pět klíčových a zároveň nejlepších lidí na lodi. Byli to: velitel, jeho pravá ruka, hlavní technik, šéflékař a šéf operací. Šéf operací byla dost nevděčná práce. Měl na starost zbrojnici, funkčnost lodních zbraní a dohled nad Beta týmem. V Beta týmu bylo 7 členů posádky, kteří dělali těžkou práci. Byli posíláni na pozemní akce a vždy byli pod dohledem někoho z Alfy, nejčastěji to byl šéf operací. A pak tu bylo ještě zbylých 8 lidí. Jejich práce byla zaměřená pouze na loď. Na rozdíl od ostatních nebyli posíláni mimo loď, pokud tedy nebyli povýšeni do týmu Beta.
Ještě než jsme já, Alex, T`Sei a Khetar opustili transportní místnost, ozvalo se chodbou hlášení: "Tým Alfa ihned do zasedací místnosti! Opakuji, tým Alfa ihned do zasedací místnosti!"
Vydali jsme se k nejbližšímu průlezu mezi palubami a vylezli na první palubu. Když jsme dorazili do zasedací místnosti, už tam na nás čekal Torek a chvíli po nás dorazil i Jack Hanson, šéf operací. Alex se posadil do čela stolu, po jeho pravici seděl Khetar jako jeho pravá ruka a po levici já, i když by tam měla být T`Sei, jako hlavní technik. Ta seděla vedle mě, naproti ní pak Torek a Hanson. Hned, jak se všichni usadili, mohlo jednání začít.
"Jak dopadlo vaše jednání s tím informátorem?" zeptal se Torek.
"Ty informace jsme dostali celkem zadarmo. Asi." odpověděl Alex.
"Asi?" zopakoval to Hanson. Byl to docela mladý, ale velmi bystrý a nadaný muž. Bylo mu pětadvacet a už se dostal do Alfy.
"Podle Deana se Ivrel nachází na planetě pod názvem Galdis IV." informovala jsem je.
"A Galdis IV se nachází ve vesmírné pustině na kraji Federace." konstatoval Jack Hanson.
"Dokonalé místo pro jeho základnu. Téměř nehlídaná oblast, které se každý velkým obloukem vyhýbá." dodal Khetar.
"Tím spíš si nás všimne až tam dorazíme." namítl Hanson. "Musíme počítat s tím, že bude mít nějakou vlastní senzorovou síť nebo se napíchne na tu federační, která má zajistit tu oblast. Budem tam svítit jak maják."
"A je tu další problém." řekl Alex. "Jistě všichni víte proč tu Sára je, doufám tedy, že nemusím nic vysvětlovat. Podle všeho ten únos hodili na ní, takže máme v patách pravděpodobně nějakou loď Flotily. Patrně už ví, že jsme byli na stanici Hluboký vesmír 13." V místnosti to na chvíli zašumělo.
"V tom nám pomůže náš nový spojenec." prohlásila T`Sei.
"A můžu vědět, kdo to je?" zeptal se Alex, nechápajíc o čem to jeho hlavní technik mluví.
"Gerrett Ivrel." oznámila. Všichni se na ní zaraženě podívali. Zřejmě uvažovali jestli se nezbláznila, protože přesně tohle jsem si o ní myslela já, než mi začalo svítat.
"Deanův zaměstnavatel je Ivrel, že." řekla jsem.
"Očividně. Drak není hloupý a informace o místě jeho pobytu by se ven nedostali, pokud by to nechtěl. Nebude pro něj problém svést Flotilu ze
správné cesty." dodala T`Sei. "A mimo to byla ta cena za informace směšná. Tohle by si mohl zjistit každý, kdo v tom umí alespoň trochu chodit."
"Ale co když jste se dámy zmýlily? V tom prázdnu by nás mohli velice snadno najít podle warpové stopy. Dle mého názoru tam není moc velký provoz, který by je mohl zmást. A Jednorožec se nemůže postavit silnějším lodím Federace." namítl doktor.

"Torek má pravdu. Neměli bychom šanci." souhlasil s ním Khetar a pak ještě dodal: I kdybychom s Federací jednali, bylo by pár z nás zatčeno, jestli ne všichni."
"Mohli bychom přijít i o loď."ozval se Hanson.
"Ale pokud to je pozvání Rudého draka, mohli bychom promarnit šanci." Připomněla se T`Sei. Alex zatím jen sledovat debatu a snažil se najít správné rozhodnutí. Diskuse se ale začala měnit v hádku.
"Tak dost!" zarazil to po chvíli Alex. "Tohle teď vážně nepotřebujem." na chvíli se odmlčel a zvažoval, co dál. Po chvíli se zeptal: "T`Sei, máme k dispozici maskovací zařízení?"
To byl můj dárek Jednorožci. Porušila jsem trellské zákony a podmínky mnou podepsané smlouvy mezi Federací a Trellem, abych usnadnila život svým lidem. Během Trellské občanské války, která skončila před 250 lety, byl můj národ donucen rozvíjet i vojenskou technologii. Když válka skončila, zahrabali všechny výsledky své práce až na dno archivů, ve snaze zapomenout na všechny hrůzy, které provázeli vývoj těchto ničivých zbraní. A přesně tam jsem našla svůj dárek.
"Je to cizí technologie. Sára mi sice poskytla podrobné plány, ale je to dělané pro trellské lodě. Zřejmě se u nich jedná i o jiný zdroj energie nebo jiné napojení, ale naše loď žádnou jinou trellskou technologii nemá. Již několik měsíců se to snažím předělat, ale buď spálím většinu obvodů nebo to nepracuje tak, jak by mělo. Vizuálně nejsme vidět, ale na senzorech svítíme, jak vánoční stromek."odpověděla.
"Při posledním testu to ale fungovalo." odporoval Khetar.
"To ano. Podařilo se mi to připojit k našim systémům a chvíli by to fungovalo, ale pak jsme začali zaznamenávat vysoký nárůst napětí. Za nedlouho by celý maskovací generátor zkratoval a to by mohlo poškodit i další systémy naší lodi." namítla T`Sei.
"Jak dlouho?" zeptal se Alex.
"Maximálně dvě hodiny, možná méně. Pak se to přetíží a bez složitých a časově náročných oprav s tím nic neuděláme."
"Bude nám to stačit, Khetare?" chtěl vědět Alex.
"Bude to těsný. Nevíme, jak velké území Ivrel hlídá a kde přesně Galdis IV je."
"Drak bude mít další výhodu. Zná terén, my ne." ozvala jsem se.
"A po zamaskování nemůžeme použít ani dálkové senzory. Nevím přesně proč, ale nějakým způsobem to maskování ruší. Trellská technologie je velmi složitá a specifická." upozornila nás T`Sei.
"Takže jestli jsem to správně pochopil," začal doktor. "Tak nás pronásleduje Flotila a my doufáme, že nám s tímto malým problémem pomůže náš úhlavní nepřítel, jehož likvidaci tady právě plánujeme. Chceme letět na jeho území, které má určitě dokonale pod kontrolou, aniž bychom věděli, zdali je skutečně na Galdis IV nebo kde ta planeta přesně je, prakticky slepí a s maskováním, které může každou chvíli vypadnout a tím vyřadit naši loď z provozu ve chvíli, kdy budeme přímo v palebné dráze jeho torpéd." na konec dodal: "Znám jednodušší způsoby sebevraždy."
"Díky Toreku. Tvůj pesimismus nám teď skutečně pomůže." napomenula jsem ho.
"Doktor má pravdu. Tahle mise nemá šanci na úspěch." protestoval Hanson.
"Všechno jsou to jen spekulace. Může to tak být, ale taky nemusí." sdělil Khetar. "Měli bychom do toho jít a zjistit, jak to tedy je!"
"Vy Klingoni jste do boje hned hrrr! Nedivím se, že se vás tak málo dožije smrti stářím." prohlásil Torek.
"Smrt stářím je jen pro slabochy!" zavrčel Klingon.
"Na tohle nemáme čas!" okřikla jsem je. "Co kdyby jste svůj potenciál zaměřili na náš problém. Na filozofování o dobrém způsobu smrti budete mít dost času později!" Atmosféra v místnosti značně zhoustla. Alfa se rozdělila na dva tábory, takže rozhodnutí bylo na Alexovi.
"Ticho!" Alex musel bouchnout pěstí o stůl, aby hádka skončila. "Sejdeme se zítra ve stejnou dobu. Rozchod!" všichni se zvedli a začali odcházet. Alex, ale zůstal na svém místě, koukal před sebe a přemýšlel. Počkala jsem až všichni odejdou a přisedla si k němu. Lekl se. Zřejmě vůbec netušil, že v místnosti někdo zůstal.
"Potřebuješ něco?" zeptal se spíše ze zdvořilosti, protože na něm bylo vidět, že by chtěl být sám.
"Já ne, ale ty ano. Nebo se mýlím?"
"Převzala jsi Torekovu práci?" usmál se sklíčeně.
"Tak trochu. Řekl mi o tvých pochybách. Nechceš si o tom promluvit?"
"Myslím si, že Khetar by byl lepším velitelem než já. Už velel."
"Ale to ty taky. Nesčetněkrát. A mimo to, ty jsi byl má pravá ruka. Byl jsi na druhém místě ve velení, Khetar až na třetím. Velíš, protože jsi lepší než on."
"V čem?" zeptal se odevzdaně.
"Máš klidnou hlavu. Jsi rozvážný a moudrý. Zeptej se svých lidí, jak jsou ti oddáni a jak ti věří. Chtějí být pod tvým velením, protože ví, že vše, co děláš, je pro ně."
"Ale co když se jednou rozhodnu špatně a budou umírat moji lidé?" zeptal se a já v jeho hlase poznala zoufalství a strach.
"Musíš si uvědomit, že nikdo není dokonalý. Prostě se to někdy stane. To už si nevzpomínáš na Marlowa a Okawu? Zemřeli pod mým velením, ale já žila a ostatní také. Smířila jsem se s tím a šla dál. Tohle čeká každého velitele, Alexi. Je to zkouška."
"A co když jí nezvládnu?"
"Pak musíš opět myslet na své lidi. Musíš pokračovat kvůli nim, když ne kvůli sobě." snažila jsem se mu pomoci. Znal jsem ho již několik let, nikdy bych nevěřila, že ho někdy uvidím v tomhle stavu. To on vždycky podržel mě. Zřejmě bylo na čase si naše role vyměnit. Alex si povzdychl a zeptal se: "Jak se mám rozhodnout?"
"To já nevím, Alexi." odpověděla jsem sklíčeně. "Nemůžu ti poradit. Někde tam venku je muž kterého nadevše miluji a drží ho můj největší nepřítel. Jediné, co teď chci je, aby byl opět se mnou, v bezpečí. Jediné mé přání je, abys do toho šel a dostal ho odtamtud, nehledě na životy téhle posádky. Má rada by byla subjektivní a velitel si nesmí dovolit být zaujatý, proto se musíš rozhodnout sám nebo se zeptat někoho jiného." Alex sklonil hlavu a zamyšleně se na mě podíval. Zřejmě mi chtěl předat velení, alespoň na chvíli, ale až teď si uvědomil, že já bych stejně velet nemohla i kdybych nikdy neodešla.
"Alexi, musíš se sebrat!" nakázala jsem mu a snažila se ho povzbudit. "Posádka začíná tušit, co se s tebou děje. Morálka na lodi začne rychle klesat, když je velitel na dně. Nejednu posádku už to rozvrátilo."
"Máš pravdu." řekl. V jeho očích se novu objevila ta jiskra, která tam byla vždycky a kterou jsem tolik postrádala. Usmála jsem se na něj a odešla z místnosti, doufaje že už je vše v pořádku.
Druhého dne jsme se opět setkali ve stanovenou dobu. Alex přišel jako poslední. Všichni zmlkli a očekávali jeho rozhodnutí. Nastalo rozpačité ticho. Alex přešel ke svému místu a pomalu se prosadil. Po chvíli se zeptal: "Můžeme to maskování použít hned?"
"Ne," odpověděla T`Sei. "Po posledním testu jsem ho raději odstavila. Budu ho muset připojit a vyladit, aby nevznikaly interference."
"Jak dlouho to bude trvat?"
"Několik hodin. Vyladění musí být naprosto přesné."
"Kolik přesně?"
"To nemohu určit."
"Dobře. Jacku, sestav tým, který půjde pro vyslance Seneka dolů. Chci abys tam byl s nimi." řekl Alex.
"Neměl bych se k nim připojit?" zeptal se Khetar.
"Ne, chci tě tady nahoře." odmítl ho Alex a opět se otočil k Jackovi: "Tví lidé budou jen uklízet to, co zbude z obrany."
"To bude problém," namítl Torek. "Protože nejdřív budeme muset vyřídit Ivrelovu loď. Jak to chcete udělat?"
"Pokud se nám podaří jeho loď vyřadit, nebudeme na tom o nic lépe." prohlásila T`Sei.
"Známe jeho taktiku v boji, alespoň částečně." namítl Khetar.
"S tím nemůžem počítat. Doposud jsme se jen kočkovali. Vždy šlo jen o potyčky, při kterých chtěl ještě odejít po svých. Teď ho ale musíme odstavit." Upozornila jsem ho. Bylo ticho. Každý z nás si uvědomoval, že se z téhle mise nemusíme vůbec vrátit.
"A Drak je na tom stejně." prohlásila T`Sei.
"Jdem do toho." oznámil z ničeho nic Alex. "T`Sei, začni připravovat ten generátor maskování! Khetare, Jacku, zkontrolujte všechny zbraňové systémy! Nechci žádná překvapení. Toreku, připrav ošetřovnu! Jestli to přežijem, budeš mít pacienty. Sáro, byl bych rád kdybys se mnou šla do mé pracovny a pomohla mi připravit předběžný průběh akce."
"Rozumím."
"To je vše. Rozchod!" Opustili jsme zasedací místnost a všichni se vrátili na své pozice, aby splnili Alexovi rozkazy. Když jsem prošla kolem Alexe, zaslechla jsem, jak si pro sebe řekl: "Alea jacta est."
V překladu z latiny to znamenalo něco jako: Kostky jsou vrženy.


Ještě chvíli jsme se zdrželi na můstku, než Alex vydal kormidelníkovi rozkazy, aby nás skryl v blízké mlhovině. Nestáli jsme o žádnou nečekanou návštěvu, a pak už jsme zamířili do jeho pracovny. Čekala nás velmi dlouhá práce. Pracovali jsme na tom celou noc, ale skoro vůbec nic nás nenapadlo. Jak se zdálo, zbývala nám jediná možnost. Přiletět a začít bojovat. Byla tam ale příliš velká pravděpodobnost neúspěchu a my nikoho z posádky nemohli nutit spáchat sebevraždu. Proto mi Alex oznámil, že zítra všem na palubě poskytne veškeré informace a kdo do toho nebude chtít jít, dostane žold a bude moct odejít. Když jsem o tom všem později ve své kajutě přemýšlela, napadlo mě, že to možná Rudý drak plánoval již několik let. Chtěl se mi postavit, všem dokázat, že je lepší než já a když jsem odešla, tak si mě přilákal zpátky Senekovým únosem. Jedno se Ivrelovi muselo nechat, byl zatraceně chytrý a vypočítavý, když něco chtěl, tak si to prostě vzal. Jenže nyní narazil na mě a já neměla ve zvyku prohrávat a ani jsem s tím teď nehodlala začít. Myslím, že jsem si nikdy nepřipustila, že by Jednorožec mohl prohrát. Něco takového pro mě bylo vždy nepředstavitelné. Teď byla ale tato hrozba skutečná. Děsivě skutečná. Pokud tahle loď neuspěje, bude Senek ztracen. Nejen Senek, ale všichni. Možná to tak bude lepší, protože Senek a Jednorožec jsou vše, co mi zbylo a já už tu nechci zůstat sama, tentokrát už ne. Byla jsem pevně rozhodnuta za každou cenu vyhrát, očistit své jméno a zachránit muže, kterého jsem milovala. Jen vůle ovšem nestačila. Nevěděla jsem, co jiného v té chvíli udělat a tak jsem se začala modlit k Selovi, stvořiteli mého lidu. V Trellské občanské válce jsem bojovala v jeho jménu, má rodina zemřela v jeho jménu, tak už by mi konečně mohl taky něco dát, když zatím jen bral. Připadalo mi to zvláštní. Od Isvelovi smrti jsem se nemodlila, spíše jsem Sela proklínala, ale podle legend je jeho srdce čisté a plné odpuštění, za pokus to stálo. Usnout jsem se přinutila až k ránu.
Příštího dne se vše chystalo na bitvu, které se rozhodli zúčastnit všichni naši lidé. Když jsem se to doslechla, pocítila jsem náhlý příval pýchy. Stáli při mně i když má cesta vedla do pekel. Večer jsme se opět všichni setkali v zasedací místnosti. T`Sei už měla svou práci na maskování hotovou, zbraňové systémy byly v tom nejlepším stavu a posádka už se nemohla dočkat, až ten slíbený večírek začne. Vše bylo připraveno. Plán byl velmi jednoduchý. Ke Galdis IV zamíříme zítra v osm ráno. V místě, kde se budeme domnívat, že už je hlídáno Ivrelem, se zamaskujeme a co nejrychleji se pokusíme najít přesnou polohu jeho základny. Všichni v hlouby duše doufali, že to najdeme rychle a Draka překvapíme, přestože to bylo vysoce nepravděpodobné. Jediné, co nám zatím hrálo do ruky byla Flotila. Za celou dobu kolem nás neproletěla ani jedna loď, ne že by nám to vadilo. Gerrett odvedl dobrou práci. Alex se do poslední chvíle snažil najít jiné řešení, bez úspěchu.
Když jsme konečně vyrazili bylo na palubě cítit velké napětí. Zatím ještě nebyla vyhlášena pohotovost, takže ve službě bylo pět lidí, kteří kontrolovali poslední systémy. Cesta nám trvala přesně 23 hodin a můžu s jistotou říci, že to byl nejdelší den v mém životě. Neměla jsem co dělat, tak jsem většinu toho volného času propochodovala ve své kajutě sem a tam. Konečně se po celé lodi rozezvučel poplach: "Bojová pohotovost! Bojová pohotovost! Všichni na svá místa! Mejdan začíná! Bojová pohotovost! …" Téměř v tom samém okamžiku jsem odstartovala na můstek, kde už bylo vše v plném proudu. Když jsem vešla, zaslechla jsem, jak Alex vydal rozkaz k přípravě na zapojení maskovacího zařízení.
"Jaká je situace?" zeptala jsem se, abych byla v obraze.
"Za chvíli vstoupíme do zóny, kterou podle našich odhadů už Drak hlídá." a pak dodal: "Jestli už v ní nejsme."
Můstek byl kruhový a docela prostorný. Velitelovo křeslo bylo uprostřed, předním pak CONN, jak by řekli ve Flotile, kde seděla Jacqueline Bergierová, pětatřicetiletá hnědovláska z Francie na Zemi. Po Alexově pravé ruce stál Khetar u kontroly zbraní a po levé ruce stál Hanson před panelem strojní sekce. Já zatím stála u dveří, za Alexovými zády. Po pravici jsem měla vědeckou stanici, tak jsem se k ní hned postavila, abych se tu jen zbytečně nemotala. Má pozice nebyla příliš využívaná, ale furt lepší než tam jen tak stát.
"Převádím k sobě senzory a komunikační kanály." oznámila jsem a zasloužila si tím Jacquelinin děkovný pohled, protože dosud to spadalo pod její dohled. Měla teď dost práce, hlídala většinu systémů lodi.
"Rozumím. Chci, abys věnovala pozornost každému pípnutí! Nevěřím, že by Drakovi něco uteklo, ale za pokus to stojí." řekl Alex.
"Já vím." odpověděla jsem. "A ani se nemusíš namáhat a ukazovat mi, jak to funguje. Nestojím u toho totiž poprvé." odvětila jsem trochu uraženě. Mluvil se mnou jak s nějakým začátečníkem. Otočil se na mě, trochu překvapen mou reakcí, ale když jsem se na něj usmála, jen pokýval hlavou a řekl: "Promiň, zapomněl jsme, že jsi tu kdysi velela."
"Kdysi?!" řekla jsem nevěřícně.
"Hele, vy dva," přerušil nás Hanson. "Co kdyby jste se přestali kočkovat a začli něco dělat. Strojovna hlásí, že je vše připraveno. T`Sei to nahodí za několik minut, když si ovšem někdo najdete čas a vydáte k tomu rozkaz." poslední věta patřila Alexovi. Myslím že byl vděčný, že nás humor neopustil ani teď.
"Rozumím, veliteli!" řekl Alex a zasalutoval, jak bylo zvykem na Zemi v minulosti. "Ať to zapne! Vypnout dálkové senzory!"
"Dálkové senzory vypnuty."
"T`Sei je hotová, ovládání bylo převedeno pod Khetara." pokračoval Hanson.
"Zapnout maskování!" nařídil Alex.
"Maskování zapnuto!" ohlásil Khetar svým hlubokým hlasem. Chvíli se mi zdálo, že se všechny indikátory zbláznili, protože na několik sekund byli všechny údaje mimo stupnice, pak se to ale ustálilo, alespoň většina z nich.
"Strojovna hlásí vysoký nárůst energie v systémech napojených na maskování." hlásil Hanson.
"Ať s tím T`Sei sakra něco udělá!" nařídil Alexandr. "Řekla, že to bude fungovat dvě hodiny, tak ať to taky dvě hodiny vydrží nebo má padáka!"
"Hodnoty se začínají vyrovnávat, údaje ale nejsou konstantní."
"Nemůžou nás díky tomu najít?"
"Ne, ale musíme udržet, co nejmenší hodnoty mezi rozdíly." odpověděla jsem.
"Jacqueline, udržuj kurs!
Na chvíli na můstku zavládlo nepříjemné ticho, plné očekávání a napětí. T`Sei se podařilo hodnoty, jakžtakž ustálit, ale to se mohlo v mžiku změnit a zabít nás tak. Najednou něco upoutal mou pozornost. Nemohla jsem uvěřit tomu, co jsme viděla.
"Alexi, zachytila jsem vysílání. Je od Rudého draka."
"Komu je určeno?"
"Nám." Všichni na můstku se na mě podívali s otázkou v očích.
"Jak to myslíš?" zeptal se Alex
"Tak, jak to říkám. Je to záznam vyslaný naslepo."odvětila jsem.
"Dobře, dej to na obraz. Podíváme se, co nám chce." Hned jsem na panelu před sebou zmáčkla několik tlačítek a na hlavní obrazovce se objevila tvář Rudého draka. Gerrett byl postarší muž, už mu táhlo na padesátku. Měl černé vlasy, značně prokvetlé stříbrnými prameny, velké šedé oči, kterým nic neuniklo, jak jsem za ta léta poznala, a vrásčitou tvář. Přesto byl ve velmi dobré kondici a souboj s ním by taky nebyl procházkou růžovým sadem.
"Ahoj Sáro!" když to řekl, rozlil se mu na tváři lstivý úsměv. "Jsem tak rád, že jsi zpátky. Můj hlídací pes zaštěkal, že jste přelezli plot mé zahrady, tak jsem si řekl, proč nepozdravit staré přátele.
Musím uznat, že jsi mi značně chyběla. Nic proti Alexovi, ale když jsem si ho trochu oťukal, zjistil jsem, že s ním není taková zábava jako s tebou. Začal jsem se nudit a to je dost nebezpečné. Snadno to i ty nejlepší ukolébá nepřítelovi na klíně. Doufám tedy, že jsem tě nevyrušil z něčeho důležitého, protože to by mě vážně mrzelo.
To je snad všechno, co jsem chtěl. Nebudu vás dále zdržovat od vymýšlení plánů, jak mě zlikvidovat, takže zatím." Obrazovka potemněla.
"Takže o nás ví." konstatoval Alex.
"Myslím, že si je příliš jistý svým vítězstvím, to by mohlo být jeho slabé místo." prohlásil Hanson.
"Ivrel si je vždycky sebejistý, ale nikdy hloupí." namítla jsem.
"Sára má pravdu," přikývl Khetar. "Tím, že se o nás dozvěděl, jsme byli připraveni o výhodu, kterou jsme potřebovali. Teď už jen čeká, kdy a kde se objevíme."
"Ještě máme možnost ho překvapit. Stačí, když ho najdeme dřív než nám vypadne maskování." prohlásil Alex.
"Podle těch údajů, co dostávám ze strojovny, to nebude dlouho trvat. Máme čím dál tím větší potíže usměrňovat energii." kroutil hlavou Hanson. "Jestli to nepřestane, budeme nuceni to sami vypnout, jinak risknem i výbuch lodi."
"Sáro, přepni mi sem strojovnu." jen jsem přikývla a zapnula interkom.
"T`Sei, co se to tam sakra děje?!" zeptal se Alex zostra.
"Je to vysoce nestabilní. Ty systémy si dělají, co chtějí."
"Má pravdu, všechny kontrolky mi tady svítí, jak vánoční stromek." bránila jsem ji. Alex z toho nebyl zrovna nadšen. Jeho tvář byla zachmuřená. Jako by ani nebyl na můstku Jednorožce, když se ptal: "Odhad"
"Je mi líto. Ale když budeme mít štěstí, tak třicet minut." Alex mi pokynul, abych vypnula spojení a chvíli se díval před sebe. Pak se mě zeptal: "Tento systém sice nepatří mezi nejmenší, ale chci, co nejpřesnější pozici Galdis IV."
"Alexi, při vší úctě, tohle je bláznovství. To už můžem prohledávat každou planetu tohohle systému v domnění, že je to ona." ohradil se Khetar. "Jediné, co je nám o poloze toho šutru známé je, že se nachází někde tady."
"Myslím, že bude nejlepší, když vylezeme z našeho úkrytu a počkáme až si nás Drak najde. Nevidím jinou možnost." namítla jsem.
"Ticho!" umlčel nás Alex a bylo na něm vidět, že začíná ztrácet trpělivost. "Vydal jsem rozkaz a očekávám, že bude splněn! Nebo tomu snad někdo nerozuměl?!" Na můstku se rozlilo hrobové ticho. Alex to vzal jako souhlas a otočil se k Jacqueline: "Zamiř na nejbližší vhodnou planetu o které víme." Pak mnohem tišeji dodal mým směrem: "Nehodlám se vzdát jediné výhody, kterou mám, pro nic za nic."
Přešla jsem k němu a šeptem mu řekla: "Alexi, máme maximálně třicet minut než bude maskování nepoužitelné. Pokud bychom ho teď vypnuli a počkali na Ivrela, mohli bychom ho použít později."
"Nepřipadá v úvahu. Je to příliš velké riziko." oponoval mi nekompromisně.
"Mohla bych si s tebou o samotě promluvit?" zeptala jsem se naštvaně. Vůbec jsem ho nepoznávala a to mě děsilo. Nevěděl si rady a snad měl i strach, a to měl každý na lodi, ale ať už v tom bylo cokoliv, začalo to nebezpečně ovlivňovat jeho rozhodnutí. Chtěla jsem si to s ním vyřídit, tak aby nás nikdo neviděl, jelikož by to jen podnítilo paniku, která se začala projevovat na Jacquelinině a Jackově tváři, a nerozhodnost v Khetarových očích.
"Je mi líto, ale je bojová pohotovost a já nemůžu opustit své místo," načež nevrle dodal: "A ty taky ne." Jasně mi dal najevo, že mě odmítá poslouchat a to mě ještě více popudilo. Nedal mi jinou možnost než to začít řešit tady. "Zatraceně, Alexi! Příliš velké riziko?! A co je podle tebe celá tahle akce!" Bylo mi jedno, že mě všichni slyšeli. Stejně už věděli, co se děje. Byla jsem rozhodnutá převzít velení nebo ho předat Khetarovi, pokud se Alexovo chování okamžitě nezmění.
"Celá tahle akce je riskantní, ale ty jí děláš sebevražednou!" pokračovala jsem. V Alexových očích se objevil vztek, jež mi na několik sekund vyrazil dech.
"Laskavě se vrať na své místo a nech mě dělat svou práci nebo odejdi z můstku!"
"Nechala bych tě, kdyby nehrozilo, že tím všechny zabiješ!"
"Když mi nevěříš, tak proč jsi mi předala velení?! Aby sis ho mohla ve vší slávě zase vzít a mě nadobro vyřadit? O to ti jde nebo ne?!"
"Jsi paranoidní!" byla jsem vzteky bez sebe. "Předala jsem ti ho, protože jsme měla za to, že jsi pro to ideální. Zřejmě jsem se, ale spletla." Alex se zarazil. Rozhlédl se po ostatních, kteří nás zaraženě pozorovali. V Khetarovi bylo vidět, že by mě okamžitě podpořil, kdyby bylo potřeba a myslím, že ostatní by se taky přidali. Ještě že tohle Vladimir Tarnajev neviděl. Osádka můstku byla na pokraji vzpoury, která by se brzy rozšířila na celou loď a rozdělila tak posádku na dva tábory, protože Alex měl i několik svých stoupenců. Zničilo by nás to. A to všechno zřejmě díky mému špatnému rozhodnutí. K mé úlevě se ale Alex uklidnil a provinile se na mě podíval.
"Promiň. Nevím, co to do mě vjelo." odmlčel se.: "Možná bude přeci jen lepší, když si vyměníme místa."
Váhala jsem. Situace by se mohla opakovat a tentokrát by to mohlo dospět až k fatálnímu konci. Naproti tomu mi něco říkalo, že mu mám dát další šanci, že už se to nebude opakovat. Důvěřovala jsem svému srdci a velení mu nechala, avšak obav jsem se nezbavila, neustále ve mně zůstávali a nutili mě ho pozorně sledovat.
"Jaké jsou tvé rozkazy?" zeptala jsem se.
Chvíli se rozmýšlel, nakonec ale nařídil: "Jacqueline, zastav." Do hlasu se mu vracela pevnost a rozhodnost dobrého velitele. "Jacku, řekni strojovně, ať se připraví na vypnutí maskování a zeptej se T`Sei jaké to bude mít ,ale`!" Chod můstku se vrátil do původních kolejí, přesto bylo cítit nepříjemné napětí.
"Strojovna hlásí, že jsou připraveni." informoval Hanson.
"A to ,ale`?" připomněl Alex.
"Neměl by být problém to znovu nahodit, ale," Jack ještě chvíli poslouchal hlášení ze strojovny a pak vše zopakoval: "V okamžik, kdy se to pokusíme nahodit, budeme potřebovat maximum energie."
"Maximum? To znamená co?" zeptal se podezíravě Khetar.
"To znamená, že štíty budou muset na několik sekund dolů." řekla jsem bez vytáček
"Předpokládám, že se to stane někdy během bitvy, takže, jak chcete zabránit, aby nás Drak v tu chvíli nerozstřílel na hadry?"
"Než maskování vypnem, tak si můžeme vybrat vhodné místo, kde bychom měli šanci se ubránit." upozornila nás Jacqueline a Alex se toho hned chytil.
"Je tu někde poblíž něco, za co bychom se mohli v tom okamžiku schovat?"
"Na skenu nic nevidím a záznamy jsou nám na nic." sdělila jsem mu nepříliš veselou skutečnost.
"Jestli proti tomu nikdo nic nemá, tak se po příhodném místě porozhlédneme při čekání na Ivrela." Rozhlédl se po můstku, ale jeho oči se tentokrát nesetkali s žádným odporem.
"Beru to jako souhlas. Khetare, vypni maskovací clonu. Sáro, hned, jak to udělá, zapoj dálkové senzory."
"Maskování dole!" ohlásil Khetar.
"Dálkové senzory zapnuty."
"Aktivovat zbraně a štíty! Údaje ze senzorů?"
"Poblíž je malé pole asteroidů. To by se dalo použít."
"Chci to na obrazovku!" Vybrala jsem potřebná data a hodila je na hlavní obrazovku. Místo vesmírné prázdnoty se objevil úzký pás asteroidů. Některé z nich byly dostatečně veliké, aby se za nimi Jednorožec schoval. Naproti tomu, tam nebylo zrovna moc místa na manévrování, jediný chybný krok a rozletěli bychom se na kusy a bylo jedno jestli nárazem do nějakého šutru nebo nepřítelovými zbraněmi.
"Máš pravdu. To by se dalo použít." zamyšleně se díval na obrazovku a málem jsme slyšela, jak mu to v hlavě cvaká od toho soustředěného uvažování.
"Jacqi, zvládneš to?" v krizových situacích se její dlouhé jméno zkracovalo. Nenáviděla to, ale nemohla s tím nic dělat.
"To bude hračka." odvětila s úsměvem Bergierová.
"To doufej, protože máme návštěvu." upozornila jsem všechny.
"Khetare, zaměř na něj zbraně! Za jak dlouho ho tu budeme mít?"
"Za několik sekund. Podle toho, co tu vidím, nabíjí zbraně."
"Na obraz!" Pole asteroidů vyměnil pohled na přilétající loď. Byla asi tak velká jako Jednorožec, ale vypadala víc jako skládačka z mnoha typů plavidel. Samozřejmě, že i Jednorožec byl z více součástek, jedno jsme vzali tady, druhé támhle, ale dali jsme si záležet, aby byl co nejelegantnější, což kolikrát nebylo nejjednodušší. Ivrel se zřejmě nezajímal o vzhled své lodi, hlavní bylo, že fungovala a k naší smůle velmi dobře.
"Zpomalují." Jak se zdálo, tak nás ani nepozdraví a začne rovnou střílet, pomyslela jsem si a nebyla jsem daleko od pravdy.
"Jacqi, připrav kurs k tomu největšímu šutru, co tam najdeš a buď připravená tam na můj příkaz zamířit, jak nejrychleji dokážeš."
"Zadávám." Zatímco, se plnili Alexovi poslední příkazy, loď Rudého draka úplně zastavila. Zbraně měli připravené k palbě, přesto jen čekali.


"Sáro, pozdrav je a když už s nimi budeš mluvit, tak se optej jestli nechtějí přijít na čaj. Khetare, až začnou střílet pal dle uvážení!" nakázal a na tváři se mu objevil rozpustilý úsměv. Udělala jsem, jak mi bylo rozkázáno, ale Ivrel pozvání odmítl, pokud mu tedy místo sušenek nenabídneme Jednorožce. Doporučila jsem mu návštěvu u psychiatra a přerušila spojení. Byl to pro něj zřejmě startovní výstřel, protože skoro v témže okamžiku se loď otřásla pod prvním zásahem. Zásah nám nezpůsobil žádné vážnější škody, takže jsme útok ihned opětovali. Obě lodě zatím stříleli jen phasery, přestože jsme měli v zásobě několik fotonových torpéd. Byla jsem si jistá, že je Rudý drak má také, i když je nikdy nepoužil. Bylo těžké, nebezpečné a především drahé je na černém trhu sehnat, takže jsme je takřka nepoužívali. Něco mi teď ale říkalo, že je použijeme všechny. Modlila jsem se, abychom jich měli víc. Z mých úvah mě vyrušil další zásah.
"Stav!" zazněl můstkem Alexův hlas.
"Strojovna hlásí, že jsme neutrpěli žádná vážnější poškození." odpověděl Hanson. Loď se opět otřásla.
"Jacqi, snaž se alespoň trochu manévrovat!"
"Já se snažím!" dala mu na vědomí podrážděně Bergierová.
"Ivrel je na tom stejně jako mi, zatím žádná větší škody." informovala jsem Alexe o stavu nepřítele.
"Ať připraví torpéda. Už mám dost toho kočkování." nařídil Alex.
"Už se na tom dělá." odvětila jsem a na dále sledovala údaje ze senzorů.
Loď se neustále otřásala pod zásahy, které nám nepřítel uštědřoval. Štíty začaly nebezpečně klesat, ale jen na Jednorožci. Torpéda byla za chvíli připravena k palbě, takže se skóre zase vyrovnalo. Ne na dlouho. Přesně tak, jak jsem předpokládala, na nás Ivrel vytasil stejnou zbraň.
"Přední štíty za chvíli vypadnou, levobok je na dvaceti procentech a stále klesá, pravobok a zadní štít se zatím drží na padesáti!" hlásil Jack.
"Jacqi, zamiř k těm asteroidům, je na čase se schovat!"
"Kurs zadán."
"Khetare, připrav se deaktivovat štíty a zapojit maskování."
"Připraven."
"Připravit vypnutí dálkových senzorů!"
"Připraveno."
"Jak je na tom Drak?"
"Špatně, ale stále líp než mi." prohlásila jsem a bylo mi líto, že mu nemůžu dát lepší zprávy. Všimla jsem si, jak si poklepával prsty o opěradlo velitelského křesla.
"Jen klid. To zvládnem." řekla jsem mu pomocí telepatie. Ohlédl se po mě a věnoval mi nepříliš přesvědčivý a káravý úsměv. Neměl rád, když jsem mu něco takového dělala, měl pak pocit, že tím narušuji jeho soukromí, proto jsem se telepatické komunikaci vyhýbala. Teď jsem ale neměla na výběr. Další ukázka jeho nervozity by opět vzbudila u ostatních jakousi nedůvěru vůči jeho rozhodnutí.
"Blížíme se k naší pozici." ohlásila Jacqueline.
"Hned, jak se zamaskujem, změníš kurs. Je mi jedno kam, hlavně, aby nás náhodou nezasáhl, jasné?"
"Rozumím."
"Drak nás pronásleduje. Musí mu být jasné o co se pokoušíme." uvědomila jsem je. "Máme náskok, ale až se dostaneme k okraji budeme muset zpomalit. Tam nás dožene."
"Risknem to. Jacqi, teď by jsi mi udělala velkou radost, kdybys nám ten náskok, co nejvíce prodloužila." požádal jí Alex. Doposud seděl opřen hluboko v křesle, nyní se ovšem předklonil jako by tím měl loď popohnat. Rukou opřenou o opěradlo křesla si mnul bradu a napjatě sledoval obrazovku před sebou.
"Jsme na pozici!" vykřikla Bergierová.
"Khetare, Sáro, do práce."
"Dálkové senzory vypnuty!" nahlásila jsem.
"Štíty deaktivovány. Maskování zapínám - teď!" opět se mi rozsvítily veškeré kontrolky. Tohle pěkně rozladí veškeré přístroje, pomyslela jsem si, ale ihned jsem se opět začala na plno věnovat své práci, protože lodí to zrovna docela ostře otřáslo.
"Co se stalo?"
"Střílel naslepo. Bylo to docela blízko." Snažila jsem se z údajů, které jsem dostávala vyčíst, co nejvíc, ale příliš se mi to nedařilo, protože jsme byli opět téměř slepí.
"Bylo to zatraceně blízko!" konstatoval neklidně Alex a opět se opřel. Dlouho tak ovšem nevydržel.
"T`Sei hlásí problémy." řekl Hanson.
"Zdá se mi to, nebo je to její koníček?" reagoval na to se zavrčením Khetar.
"Co se děje tentokrát?"zeptal se Alex.
"Máme pět minut, pak to vypadne a vezme to sebou podstatnou část …"
"Lodních systémů. To už jsme slyšeli. Jacqi, rychle nás odsud dostaň do volného prostoru, kde se dá manévrovat."
"Už se na tom dělá." její prsty se rychle rozběhly po konsoly před ní a loď se otočila čelem vzad. Rudý drak udělal o kus dál to samé, protože mu bylo jasné, že musíme mít dost prostoru, abychom mohli zaútočit a on si byl stoprocentně jistý, že zaútočíme. Navedli jsme loď za jeho záď, kde jsme rychle shodily maskování a nahodily štíty. V tu chvíli jsme také vystřelili jedno z našich posledních torpéd, což mu téměř zlikvidovali záďové štíty. Začal se otáčet doleva, aby nám tak nastavil své nejsilnější štíty. My měli ovšem jiné plány a snažili jsme se opět dostat na jeho záď, abychom dodělali, co jsme začali. Jenže tím jsme mu nastavili levobok a další zásah nás tam o štíty bez milosti připravil. Obě lodě na tom byly docela zle. Výsledek bitvy byl nyní nerozhodný, záleželo jen na tom, který z velitelů udělá první chybu. Další zásah.
"Přišli jsme i o přední štíty!" ohlásil Khetar.
"Nouzovou energii!" vykřikl Alex. S lodí to cloumalo stále silněji.
"Pravobok na patnácti procentech!" pokračoval v hlášení Khetar.
"Co je sakra s tou nouzovou energií?!" chtěl vědět velitel.
"Strojovna hlásí, …" další otřes byl tak silný, že Jacka málem vyhodil z místa. "Strojovna hlásí, že s ní nemůžem počítat. Prý se při posledním odpojení usmažila většina obvodů kolem přívodu energie do generátoru maskování. T`Sei se to snaží obejít, ale mají tam blázinec."
"Jsme bez fotonových torpéd!" přidal olej do ohně Khetar.
"Raději mi řekněte, co ještě máme!" vyžadoval Alex.
"Pravobok na osmi procentech, záď na deseti procentech. A zbývají nám jen zadní a jeden přední phaser." nahlásil chvatně Khetar.
"A máme další problém." řekla jsem, aniž bych spustila oči z monitoru, na které se mi zobrazovaly údaje ze senzorů. "Míří k nám další loď. Podle všeho je to loď Hvězdné flotily, třída Ambassador."
"Zatraceně." ulevil si Alex. "Můžeme odsud vypadnout?" zeptal se Bergierové.
"Ne." řekla nešťastně Jacqueline. "Warp je mimo provoz, zbyl nám jen impuls." Rudý drak najednou přestal střílet, načež jsme přestali i my, alespoň na okamžik.
"Zavolej je!" přikázal mi Alex.
"Mám obraz." oznámila jsem.
Na hlavní obrazovce se objevil můstek lodi Flotily. Ve velitelském křesle seděla asi čtyřicetiletá žena s blond vlasy a dost naštvaným výrazem.
"Tady je kapitán Doris Chandlerová z hvězdné lodi U.S.S. Wiliam Shakespeare. Mohlo by se mi konečně dostat vysvětlení toho, co se tady děje?" Rudý drak se s nimi zřejmě již spojil, ale jak to tak vypadalo, nepodal jim žádné vysvětlení a nechal to na nás, ale proč?
"Jsem Alexander MacLeer, velitel civilní lodi Jednorožec. Jestli jste to nepoznala, tak se tady odehrává bitva." odpověděl jí příkře. Bylo mu jasné, že tohle nebude snadné, obzvláště když měl na palubě lodi někoho, kdo byl obviněn z únosu vyslance Seneka.
"Pro vaši informaci jsem to poznala. Požadujeme, aby obě lodi deaktivovali své zbraně a štíty a vzdaly se, jinak budeme muset zasáhnout." pokračovala otráveně kapitán Chandlerová.
"Kapitáne, věřte mi, že bych velice rád uposlechl váš rozkaz, kdybych měl jistotu, že mě v tom okamžiku Rudý drak nerozstřílí na kusy." řekl Alex. Zatímco on začal jednat klidně a rozvážně, kapitán Chandlerová ztratila všechnu trpělivost.
"Pane MacLeere, můžu vás ujistit, že Rudý drak rovněž sklopí své štíty, takže vás znovu žádám, aby jste uposlechl rozkaz."
Údaje ze senzorů, které se mi najednou objevili mě zaujali. Vypnula jsem zvuk a otočila se k Alexovi: "Rudý drak sklopil štíty a podle všeho deaktivoval zbraně."
"Mohl by nějak zakrýt jejich aktivitu?" zeptal se.
"To si nemyslí, ale všichni tu víme, jak rychle je dokáže přivést k životu."
"Dobře. Dej mi tam znovu zvuk a kdyby se cokoliv změnilo, dej mi okamžitě vědět."
"Rozumím. Komunikace obnovena."
"Madam, zřejmě nevíte, kdo ten muž ve velitelském křesle Rudého draka je, takže vás budu muset informovat. Je to docela známý vesmírný pirát, který je zodpovědný za únos vyslance Seneka. Zrovna když se vaše loď dostavila, snažili jsme se vyslance osvobodit a dostat v pořádku zpět domů."
"To je velice zajímavé, protože to samé jsem slyšela o vás a mimo to máte na palubě osobu obviněnou z tohoto zločinu." její pohled padl na mě. Chtěla jsem se bránit, ale Alex mi gestem ruky naznačil, abych zůstala zticha na svém místě. Později jsem musela uznat, že měl pravdu. Byl mnohem diplomatičtější než já, protože zůstal v klidu. Já už bych jí nejspíše vmetla do tváře mnoho nadávek, což by dané situace neprospělo.
"Podle mých informací je toto obvinění založeno na spekulacích, nikdy nebylo podepřeno jakýmikoliv důkazy."
"Pak jsou zřejmě vaše informace mylné, pane MacLeere." odsekla jedovatě Chandlerová.
"To si nemyslím." trval na svém Alex a věnoval jí jeden ze svých ironických úsměvů. Chandlerová se zhluboka nadechla a řekla: "Toto je poslední výzva, aby jste sklopily své štíty, jinak zahájíme palbu."
"Dobrá, dejte nám chvilku." Alex mi naznačil, abych vypnula spojení. Když se tak stalo, otočil se k Hansonovi a zeptal se: "Jak jsme na tom s maskováním?" Jack si vytáhl potřebné údaje a zakroutil hlavou. : "Je mrtvý, stejně jako většina systémů týhle lodi."
"Ty chceš skutečně deaktivovat štíty?" zeptal se nevěřícně Khetar.
"Nemáme jinou možnost. A mimo to tím T`Sei získáme trochu času na opravy."
"Navrhuji nejdříve změnit polohu lodi. Když se postavíme tak, aby mezi námi a Ivrelem byl U.S.S. Wiliam Shakespeare, budeme alespoň částečně krytí." navrhla Jacqueline.
"To je dobrý nápad. Sáro, informuj kapitána Chandlerovou o tom, co chcem udělat."
"Rozumím." Hned na to jsme sdělila komunikačnímu důstojníku Wiliama Shakespeara, zprávu o změně polohy. Alex si mezitím vyslechl hlášení o škodách týkajících se zbraní a strojovny.
"Dostali jsme povolení ke změně polohy." Alex kývl na Bergierovou, která se ihned dala do práce. Když jsme se zastavili, dal Alex pokyn Khetarovi, že může deaktivovat to, co nám zbylo ze štítů. Poté nás opět kontaktoval Wiliama Shakespeare.
"Teď snad můžeme pokračovat tam, kde jsme skončili. Gerrett Ivrel souhlasil s přenosem na naší loď. Nesmírně by nás potěšilo, kdyby jste nás rovněž poctil svou návštěvou." oznámila uštěpačně kapitán Chandlerová.
"I já s tím souhlasím. Dejte mi pár minut." Kapitán jen pokývala hlavou a obraz zmizel.
"Myslíš, že je to bezpečné?" zeptal se Khetar. Bylo na něm vidě, že s tím příliš nesouhlasí.
"Nevidím jinou možnost. Kromě toho tam bude i Ivrel." na chvíli se zamyslel. Nejdříve se podíval na mě a pak na Khetara.
"Já už tu nesloužím, Alexi. Jen jsme vám vypomohla, velení by tedy měl dostat Khetar." Mírně se zamračil, ale dál to nijak nekomentoval.
"Khetare, máš velení. Ať se T`Sei snaží opravit co nejvíc, přednost mají štíty a phasery. Pokud by se Rudý drak začne chovat nějak divně, nebo by jste zachytily aktivitu v jeho zbraních, cokoliv, okamžitě mě kontaktujte. Sáro, spoj mě s ošetřovnou."
"Hotovo." odvětila jsem, hned jak jsem udělal, co se po mě chtělo, a pak jsem dodala: "Máš tam Borena, Torek je na sále."
"Jak to tam u vás vypadá?" řekl Alex. Z interkomu se ozval Borenův unavený jemný hlas.
"Dost špatný." řekl nešťastně. "Thomas, Sienkiewitz a Parrish jsou mrtví, dva těžce zranění, a pět lehčích zranění. Chceš jména?" na můstku se rozhostilo ticho, jak na pohřbu. Všimla jsem si, že Jacqueline zvlhly oči, třebaže se to snažila skrýt sklopenou hlavou. Byla si velmi blízká s Albertem Parrishem. Plánovali, že sjedou ještě pár akcí, vezmou se a odejdou z lodi, aby se někde usadili. Teď už to asi půjde těžko.
"Ne," Alex se odmlčel. Chvíli koukal před sebe a přemýšlel o svých rozhodnutích, o všem co se tu dnes stalo a vyčítal si, že to nedopadlo jinak. Pak dodal: "Teď ne, až to tady všechno skončí, chci podrobné hlášení."
"Rozumím. Jestli už mě nepotřebuješ, musím do práce."
"Můstek konec." pak se s vážným obličejem otočil ke Khetarovi.: "Nechci žádné pomstychtivé akce, je to jasné?" Khetar přikývl, ale byl na něm vidět vzdor.
"Žádný strach, pokud to s Flotilou dopadne dobře, bude to mít sečtený." uklidnil ho Alex. Nikdo z nás si teď nepřál nic jiného, než pomstu.
"Neměla bych tam jít s tebou?" zeptala jsem se.
"Ne. Půjdu jen já. Chci tě mít tady, co nejdál od jejich ostrahy a cel." Musela jsem uznat, že má pravdu. Hned, jak bych vstoupila na jejich loď, by mě zatkli a to by naší situaci neprospělo.


Poté, co se Alex transportoval na Wiliama Shakespeara, jsem odešla do strojovny, abych pomohla. Ještě když tu byl Tarnajev, působila jsem tu jako technik. T`Sei ocenila mou pomoc, jelikož měla dost práce a málo času. Poškození byla dosti závažná, ale do hodiny se nám jakžtakž podařilo obnovit všechny štíty. Levý přední phaser to schytal nejvíc. Abychom ho opravili, museli bychom mít několik součástek, které jsme ovšem postrádali, takže jsme svou pozornost zaměřili na nouzovou energii. Alex byl na U.S.S. Wiliam Shakespeare přes dvě hodiny. Párkrát jsem zaslechla domněnky, že ho zatkli, ale věděla jsem, že kdyby skutečně udělali, dali by nám vědět a se vší pravděpodobností by se tu teď proháněla banda federálů.
Zrovna jsem ležela pod jednou z přepážek a kontrolovala nějaké obvody, když mě vyrušil Khetarův hlas z interkomu. "Sáro, mohla by jsi na okamžik na můstek?"
"Já to snad nedodělám." povzdychla jsem si a zvedla se ze země. "Už jsem na cestě." dala jsem mu vědět.
Když jsem došla na můstek, uviděla jsem Alexe. Nebyl však na můstku Jednorožce nýbrž na Wiliamovi.
"Co se děje?" zeptala jsem se, když jsem vešla.
"S kapitánem Shakespeara a Ivrelem jsme se dohodli, že se vydáme ke Galdis IV. Chandlerová neví komu uvěřit, takže hodlá prověřit naše tvrzení."
"Kdy se vrátíš na loď?" chtěla jsem vědět.
"Až to všechno skončí." odvětil Alex a nezdálo se, že by tím byl příliš nadšený. Když postřehl naše vzdorné pohledy, vysvětlil to: "Já a Ivrel jsme záruka, že nebudete dělat problémy." Vzali jsme to na vědomí a uznali, že není na výběr.
"A oni vědí, kde ten zatracenej šutr je?" zeptal se Khetar po chvíli.
"Ano, máme tento systém velmi dobře zmapovaný." odpověděla Chandlerová, která trpělivě stála za Alexem. "Warpem jsme tam za chvíli."
"My, ale warp nemáme." namítl Hanson.
"Opravy jsme soustředily na zbraňové systémy." upřesnila jsem a očekávala, jak Alex vyřešil tohle.
"Vezmou nás do vlečného paprsku." informoval nás Alex.
"A co Ivrel?" zeptala se Jacqueline.
"Jeho warp je v pořádku. Podle dohody poletí za námi."
"To si děláš srandu, ne." namítl Hanson a já s ním musela víc jak souhlasit. "Zdrhne při první příležitosti."
"Stav jeho lodi není zas tak dobrý a mimo to se nemůže rychlostně ani silou měřit s lodí třídy Ambassador. Pokud by se chystal utéci nebo střílet, zahájili bychom na něj palbu." objasnila mu Chandlerová.
"Kapitán Chandlrová z nás není moc nadšená, co?" konstatoval Hanson, nevšímaje si kapitánovi reakce.
"To ne. Při jedné ostřejší hádce mě a Ivrelovi jasně řekla, že by nás nejraději nechala se rozstřílet na kousky, kdyby jí v tom nebránily rozkazy Flotily." pousmál se Alex. Na můstku nastalo ticho.
Chandlerová se rozhlédla po našem můstku a po chvíli řekla: "Předpokládám, že je to konec otázek, takže se připravte."
Všichni se vrátili na svá místa. Dala jsem vědět U.S.S.Wiliam Shakespeare, že jsme připraveni k zachycení vlečným paprskem. Paprsek nás uchytil a Wiliam Shakespeare se začal přesunovat mírně před nás, tím odkryl nás levobok. V tu chvíli zbraně Rudého draka ožili a vystřelily své poslední torpédo. Khetar si toho všiml a na poslední chvíli vztyčil štíty, které jsme obnovili ale jen na devět procent. Jednorožec se otřásl pod silným nárazem. Jacqueline to vyhodilo z jejího křesla, Hanson a já jsme také skončili na zemi, jen Khetar se udržel na svém místě.
Na obrazovce bylo vidět, jak U.S.S. Wiliam Shakespeare vystřel na Rudého draka, který sice stačil zvednout štíty, ale ty, oslabeny z minulého boje, neobstály před zbraněmi Flotily. Chandlerová použila jen phasery, ale zřejmě zasáhla nějaké důležité místo, protože se Ivrelova loď na několik sekund ocitla v plamenech a pak se rozletěla do prostoru.
My ovšem měli své vlastní starosti. Štíty zastavili většinu síly torpéda, ale ne všechnu. Všichni jsme se rychle sesbírali ze země a vrátili se na svá místa.
"Selhává izolace antihmoty!" vykřikl Hanson a znovu se podíval na obrazovku, jako by údajům, které vidí, nemohl uvěřit. "Je na 18 procentech a stále klesá."
"Trhlina na palubě tři, levobok!" upozornil jsem je.
"Uzavírám." potvrdila mi to Jacqueline.
"Chandlerová sem chce poslat několik svých lidí." informovala jsem ho. Khetar to rozhodně zamítl s tím, že tady nepotřebuje federály, kteří se mu budou plést pod nohy.
"Zadržovací pole antihmoty na 15 procentech. Dostalo se do kritických hodnot." pokračoval Jack.
"Copak si toho ve strojovně nikdo nevšiml?!" utrousil Khetar hlasitěji než zamýšlel.
"Mám požár na druhé palubě, poblíž skladiště jedna." vykřikla jsem.
"Nemůžu tu sekci uzavřít!" ohlásila Bergierová.
"Další požár ve strojovně!" informoval Jack. "Dostaly ho ale pod kontrolu. Zadržovací pole antihmoty na 14 procentech"
"Sáro, pošli někoho na palubu dva, ať to konečně uhasí!" nařídil Khetar.
"Za chvíli budou na místě. Volají nás z U.S.S. Wiliam Shakespeare. Alex chce vědět, jak na tom jsme." oznámila jsem Khetarovi. Ten bez váhání odpověděl: "Zatím mu řekni, že to tu zvládáme. Teď nemáme čas mu posílat hlášení."
"Strojovna hlásí výpadek podpory života na palubě dvě!" řekl zděšeně Jack, poté pokračoval: "Zadržovací pole antihmoty na 12 procentech."
Khetar se na něj podíval. Pak se otočil na mě a navztekaně řekl: "Řekni U.S.S. Wiliam Shakespeare, ať se připraví na případnou evakuaci." přikývla jsem. "Jacqi, ať se paluba dvě urychleně vyklidí."
"Rozumím." odvětila Bergier zatímco zápasila s přístroji.
"Zadržovací pole antihmoty na 10 procentech!" sdělil nám Hanson se strachem v očích.
"Jacqi, upozorni všechny, že se posádka bude evakuovat na Shakespeara." rozhodl Khetar.
Další komplikace nastaly, když chtěl vědět, proč se ještě neuzavřela paluba dvě.
"T`Sei a Durrel jsou stále ve strojovně. Snaží se obnovit to zadržovací pole." odpověděl mu Hanson.
"Tak jim zatraceně řekni ať odtamtud vypadnou! Na kolika je teď?" chtěl vědět.
"A o co se posledních několik minut sakra snažím. Nemůžu je odtamtud dostat!" bránil se Hanson naštvaně a pak opět očima zabloudil k přístrojové desce. "Zadržovací pole antihmoty na 8 procentech." Poté se znovu obrátil ke své stanici a nanovo se pokoušel přemluvit neoblomnou Vulkánku, aby odešla. Znala jsem jí dost dobře na to, abych věděla, že neodejde dokud nebude příliš pozdě.
"Jdu za ní!" řekla jsem a vydala se k výtahu. Čekala jsem, že se Khetar pokusí zastavit, ale zarazil mě Jack.
"Už se nemusíš namáhat."
"Co?" zeptala jsem se, protože jsem mu vůbec nerozuměla.
"Těm bláznům se to podařilo. Zadržovací pole antihmoty začalo stoupat." vysvětlil mi Hanson a byla na něm znát úleva. "Je na 10 procentech."
"Doufám, že už jste si dopovídali, protože to rozhodně nebyl poslední problém na týhle lodi." ozval se Khetar. "Sáro, ať se všichni vrátí na svá místa a začnou zase něco dělat. Hansone, co podpora života na palubě dvě? Jestli, že si dobře vzpomínám, tak strojovna je právě tam, což znamená, že jsou tam i ti pomatenci."
"Stále stejné." prohlásil Jack. "T`Sei se na to zaměřila až teď, předtím dělala na tom poli. Otevřeli jsme všechny přístupové cesty, takže tam bude jen trochu zadýcháno. Pokud to opraví rychle nemuseli by vůbec nic postřehnout. A jestli to tady ještě někoho zajímá, tak Zadržovací pole antihmoty je na 35 procentech a neustále stoupá, za chvíli se dostane do normálu."
"U.S.S. Wiliam Shakespeare vzkazuje, že bychom se měli začít evakuovat. Prý sledují naši situaci a vůbec se jim nelíbí." řekla jsem pobaveně, protože mi bylo jasné, jak na to bude Khetar reagovat. A nemýlila jsem se.
"Ať se jdou vycpat! Hlavní nebezpečí pominulo, teď už nám zbývá jen zkrotit tu podporu života." Zahučel nervózně a zahleděl na svou přístrojovou desku, kde si nechal zobrazit všechny údaje, aby měl přehled. Skoro jsem slyšela jeho myšlenky, aniž bych použila telepatie. Situace nebyla nikterak růžová, přesto se odmítal vzdát a utéci. Alex mu svěřil Jednorožce na ohlídání a on mu jí vrátí. Možná ne v pořádku, ale vrátí. Stejně si myslím, že by většina členů posádky zůstala na místě a snažila se zachránit, co se dalo, i kdyby měla loď každou chvíli vybuchnout. Přesně tak, jako T`Sei a Durrel. Byl to jejich domov a oni ho chtěli bránit, třebaže by je to stálo tu nejvyšší cenu, jejich život.
"Podle T`Sei by nemělo dlouho trvat ani to. Už zjistili, kde je zakopanej pes." Jack nespustil oči z údajů, které se míhali na obrazovce před ním.
Na můstku se vše začalo zpomalovat. Počáteční chaos ustal a vše se začalo vracet k normálu a až se vyřeší ta věc s podporou života, bude tu opět to líné ticho a klid, po kterém tu už všichni toužili.
"Myslím, že ve strojovně budu užitečnější." řekla jsem po chvíli, protože u senzorů teď nikoho nepotřebovali a komunikace se ozval jen občas. Stejně to většinou byl Shakespeare, aby zjistil, jak na tom jsme. Khetar se na mě podíval stylem: ´Jdi a dělej, co umíš´ a pak už se opět začal věnovat hlášením ze strojovny. Převedla jsem to všechno zpátky pod Bergierovou a odešla z můstku. Do strojovny jsem dorazila za několik minut. Vzduch tu byl vydýchaný a plný kouře, třebaže byly otevřeny všechny přístupové cesty, aby se sem dostal z ostatních palub. Na všech byla znát únava a další výpomoc uvítali. Beze mě bylo ve strojovně pět dalších lidí, kteří pobíhali sem a tam. Někomu, kdo by tu stál poprvé, by to spíše připomínalo chaos, ale já viděla skrytý řád, jenž držel tuhle loď pohromadě.
Nakonec nás začala poslouchat i podpora života, to ovšem neznamenalo, že se všichni seberou a půjdou spát. Třebaže by to každý z nás rád udělala, Jednorožec byl silně poškozen a my ho museli dát co nejrychleji do pořádku. Asi deset minut po tom, co jsme zprovoznili životní prostředí, se ve strojovně objevilo několik techniků Hvězdné flotily. Musím uznat, ač nerada, že to bylo poprvé v životě, co jsem je na Jednorožci s potěšením uvítala. A taky naposled. S nimi se na loď transportoval také Alex, který se hned ujal velení.
Příštích několik hodin jsem strávila ve strojovně a spolu s ostatními se snažila opravit, co se dalo. Nepříjemně nás tlačil čas, jelikož naše příští cesta mířila na Galdis IV. Kapitán Chandlerová nám poskytla většinu náhradních součástek, které jsme potřebovali. Měli jsme opravit jen ty nejzákladnější systémy a její technici, mezi nimiž se objevilo i několik lidí z ostrahy, pečlivě dohlíželi na to, abychom se vyhnuli warp pohonu. I přesto všechno, co se stalo, nám Chandlerová nevěřila a nechtěla riskovat, že se jí prostě najednou vypaříme. Vůbec se netajila svou radostí nad ztrátou jednoho problému, Ivrelovi lodi.
Podle toho, co mi později Alex řekl, předal Gerrett velení jedné pochybné existenci, ne že by na jeho lodi byl někdo jiný. Sotva Ivrel opustil loď, začal jí jeho nástupce řídit po svém. Neuposlechl Gerrettův rozkaz, aby se o nic nepokoušel, zaútočil na nás a byl zničen i s celou lodí. Ivrel zůstal na U.S.S. Wiliam Shakespeare pod pečlivým dohledem kapitána Chandlerové, zatímco se Alex vrátil ke svý lidem. Později jsme se doslechli, že se Ivrel pokusil o útěk, ale bez úspěchu. Kapitán ho ihned nechala zavřít do vězení, kde zůstal pěkně dlouho.
Hlášení o škodách, které si Alex ihned vyžádal, ho nijak nepotěšili, ale byla na něm vidět úleva, že jsme to přežili, alespoň většina z nás. Během posledního útoku totiž zemřeli další dva naši lidé. Konečný stav tedy byl: pět mrtvých, tři těžce zranění, sedm lehčích zranění z toho pět jich bylo schopných služby. Nikdy nás žádná akce nestála takovou cenu a všichni se modlili, aby se to už nikdy znovu neopakovalo.
Hned, jak jsme byli schopni cesty, zamířili jsme ke Galdis IV. Když jsme tam dorazili, ukázali nám Shakespearovi senzory, naše byly totiž téměř nepoužitelné, přesnou polohu Ivrelovi základny. Její obrana byla velmi slabá, protože měla jištění jen proti pozemnímu útoku. Byla to Ivrelova skrýš, nečekal, že jí někdy někdo objeví, takže stačilo dolů transportovat tým, který zlikviduje osazenstvo základny. Hned na to vznikla mezi námi a kapitánem Chandlerovou další rozepře. Alex trval na tom, že tam chce mít své lidi, byla to jeho akce, a ikdyž mu Shakespeare zachránil krk, nehodlal si jí nechat ukrást. Jeho snaha však nezanechala na Chandlerové sebemenší známky účasti. Rozhodla, že tam půjdou její lidé a tím byla celá věc ukončena. Nejvíce proti tomuto rozhodnutí byl Khetar. Alex se ho příliš nesnažil uklidnit, protože sám byl víc než naštvaný.
Asi hodinu po tom, co výsadek kapitána Chandlerové opustil loď, jsme se všichni dusili ve vlastním vzteku, že nás takhle vyšachovali, já navíc umírala strachy o Senekův život. Shakespeare nám neúnavně odmítal poskytnout jakékoliv informace o průběhu akce dole na planetě, což jen zvyšovalo naší zlost. Polovina posádky teď byla ve službě, protože Alex udržoval stav pohotovosti. Všichni byli k smrti unavení, přesto se bez přestání pracovalo na opravách, které se na Alexův rozkaz měli, co nejrychleji ukončit. Chtěl být připraven, kdyby nastali ještě nějaké potíže, protože nevěřil, že teď už vše proběhne bez komplikací.
Opět jsem ležela pod jednou z přepážek ve strojovně, když mi Alex nařídil, abych se okamžitě dostavila na můstek.
"Začíná se z toho stávat zvyk." řekla jsem T`Sei, která byla poblíž mě.
"Já doufám že ne, protože, když mi odvolají každého technika, zbydou mi tu jen ti z Flotily a ti se vyznají jen v tom, co je postaveno přesně podle příruček. S nimi tuhle loď dohromady nedám." odvětila mi bez špetky emocí v hlase. Bylo to prosté, suché konstatování, kterých jsem od ní slyšela spousty, přesto jsem se neubránila a usmála se na ní. Tato má iracionální reakce samozřejmě zůstala bez odezvy.
Tentokrát, když jsem dorazila na můstek, na mě všichni už netrpělivě čekali. Na obrazovce byla vidět tvář kapitána Chandlerové, která mi vůbec nic neprozradila. Když jsem se koukla na Alexe, jen pokrčil rameny, že také neví o co jde a tak mi nezbývalo, než počkat, co mi Chandlerová řekne. Měla jsem ale tušení, že ať už je to cokoli, nebude se mi to líbit. Jakmile mě kapitán zaregistrovala jako by přestala vnímat všechny ostatní.
"Původ základny jsme řádně prověřili a uznali pravdivost vašeho tvrzení, takže jsou vaši lidé volní a mohou toto místo kdykoliv opustit." když to řekla, zazněla v jejím hlase nevole. Byla jedním z těch lidí, co by nás nejraději všechny pozavírali. To ovšem nikterak nevadilo ostatním, protože jsem ucítila silnou vlnu úlevy a radosti. Musela jsem zvýšit své mentální bariéry, abych tyto emoce úplně odstínila.
"Rovněž se vyloučila jakákoliv spojitost mezi vámi a vyslancovým únosem, to znamená, že zatykač na vaši osobu je s okamžitou platností zrušen." Bylo sice hezké, že se tak konečně stalo, ale tohle mě v danou situaci vůbec nezajímalo. Jediné, co jsem se teď chtěla dozvědět, bylo, jak je na tom Senek. Zdálo se mi, že Chandlerová neví, jak pokračovat, takže když se dlouho k ničemu neměla, zeptala jsem se: "A jaký je vyslancův stav?" poznala jsem ve svém hlase netrpělivost, kterou jsem se vší silou snažila potlačit, bezúspěšně.
Zhluboka se nadechla a odpověděla: "Během záchranné akce došlo k přestřelce, při které byl vyslanec velmi vážně poraněn." V tu chvíli by se ve mně krve nedořezal. Kapitán pokračovala: "Náš šéflékař se snaží jeho stav stabilizovat, přesto jeho životní funkce neustále klesají. Vyslanec Senek je zatím při vědomí, ale blouzní. Jeden z mých důstojníků pocházející z Vulkánu si myslí, že se něco stalo s jeho myslí. Pokusil se o vulkánské splynutí myslí, ale nepodařilo se mu to. Šéflékař mi sdělil, že Senek několikrát vykřikl vaše jméno a to nás přimělo k domněnce, že by jste mu mohla pomoci. Pokud tedy chcete." Myslím, že s mou pomocí nepočítala. Nejspíš si myslela, že to okamžitě zabalíme a při troše štěstí nás už neuvidí. Jenže já v té chvíli měla úplně jiné starosti.
"Samozřejmě souhlasím." Snažila jsem se, aby se mi hlas, co nejméně klepal. Chtěla jsem být v tu chvíli okamžitě u něho, skoro jsem ani nepočkala až Chandlerová dořekla: "Výborně. Čekáme na váš přenos."


Ihned jsem se rozběhla k transportní místnosti. Nikdy mi ta cesta nepřipadala tak dlouhá jako teď. Transportéry byly na druhé palubě, musela jsem to ale vzít oklikami, protože přímá cesta byla zahrazena škodami, které způsobil požár. Celou dobu za mnou běžel Khetar, kterému Alex přidělil můj přenos. To jsem si ale uvědomila, až když jsme dorazili na místo. Urychleně jsem si stoupla na transportní plošinu a nadávala vynálezci téhle věci, že nevymyslel lehčí a především rychlejší ovládání. Připadalo mi to jako celá věčnost než přenos začal.
Konečně jsem byla na palubě Wiliama Shakespeara, kde se mě ihned ujala mladá žena, jež mě zavedla na ošetřovnu. Tam na mě k mému překvapení už čekala kapitán Chandlerová se svým šéflékařem a vulkanským důstojníkem o kterém se zmiňovala.
"Kde je vyslanec Senek?" zeptala jsem se příkře.
"Pojďte, prosím, za mnou." vyzval mě lékař, muž kolem čtyřicítky s černými vlasy a klidnou tváří. Následovala jsem ho do vedlejší místnosti, kde ležel Senek. Byl připoutaný k lůžku a sestra mu právě vpichovala jakási sedativa, která příliš nepůsobila. Byl na něj žalostný pohled, bodlo mě u srdce, když jsem ho tak viděla. Chvíli mi trvalo než jsme se vzpamatoval z toho děsivého pohledu.
"Nechte nás prosím o samotě." řekla jsem. Kapitán z toho nebyla nijak nadšená, ale musela se podřídit mému přání. Ještě než odešli jsem je upozornila: "Jestliže mě přijme, může spojení trvat velmi dlouho. Nikdo nás nesmí vyrušovat, mohlo by to situaci jen zhoršit."
"Byla jsem informována." přikývla mi Chandlerová a podívala se na druhého Vulkánce. Počkala jsem až všichni odejdou a znovu se podívala Senekovým směrem.
Jakmile se za nimi zavřeli dveře, přisedla jsem si k němu a pohladila ho po tváři. Přestal se zmítat, jen tam tak klidně ležel a díval se na mě. Pak tiše zašeptal mé jméno a já věděla, že mě poznal. Mentální štíty jsem měla stále zvednuté a teď jsem je i posílila, protože jsem téměř okamžitě ucítila nápor jeho emocí. Ještě jsem nebyla připravená s ním prolnout, ještě ne. Několikrát jsem se zhluboka nadechla, natáhla k němu svou ruku a pak se má mysl dotkla té jeho. Když jsem vnikla hlouběji do jeho mysli, neucítila jsem žádný odpor, ale chaos a síla jeho emocí mě zasáhly tak silně, že mě stálo skoro všechny síly potlačila myšlenku se stáhnout. Vnikala jsem do jeho mysli stále hlouběji a napravovala to, co federálové zmršili. Každé místo, jenž opustil chaos jsem vyplňovala svými city vůči němu. Lásku a pocit štěstí z jeho přítomnosti jsem doplňovala pocitem klidu, jenž se rozlil po jeho mysli a uklidňoval tu bouři emocí a myšlenek. Hluboko v něm jsem objevila tak silný strach a pocit osamění, že se na okamžik přenesly na mě. V tu chvíli jsem ho málem ztratila, protože jsem měla potíže zvládnout svou vlastní mysl.
"Čeho se bojíš?" zeptala jsem se ho, abych znovu upoutala jeho pozornost. Nečekala jsem, že nějak zareaguje, jen jsem se snažila, aby se nepřerušilo naše spojení.
"Celý život jsem žil sám. Prý nesmím milovat. Je to nelogické. Už nechci být, ale sám. Chci poznat jaké to je milovat. Chci být milován." odpověděl a já musela zvládnout další vlnu zármutku.
"Není ti zakázáno milovat, ale dávat to najevo." snažila jsem se ho utišit.
"Neumím to. Vždyť ani neumím milovat!" Zloba, kterou do toho vložil, nebyla namířená proti mně, ale síla jakou měla, mi vyrazila dech. Nepřestávala jsem ho utěšovat a dál zaplňovat jeho mysl klidem.
"Nech mě, ať ti pomůžu a já tě naučím milovat. Ukáži ti jaké to je být milován." Teď jsem narazila na odpor. Jako by se v tu chvíli vyplavila z nitra jeho myšlenek čistá logika, odpor vůči jakémukoliv citu, který se mě snažil vystrnadit.
"Dovol mi ti pomoci." nepřestávala jsem naléhat. A on mi to dovolil.
Konečně se v jeho mysli opět začal objevovat jakýsi řád, jenž zanedlouho potlačil veškerý chaos. Přesto jsme spojení nepřerušili. Oba jsme si přáli, aby to nikdy neskončilo. Ukazovali jsme si navzájem své touhy a city, vůči tomu druhému, pátrali v myslích toho druhého a těšili se ze vzájemné radosti. Pak ale Senek narazil v mé mysli na bariéru, kterou jsem mu nedovolila překročit.
"Co se děje?" zeptal se.
"Je to má minulost. Nechtěj jí, prosím, vidět." Ač jsem nechtěla, obě naše mysli byly téměř okamžitě zaplaveny hlubokým zármutkem a strachem, tentokrát ovšem z mé strany. Když jsem se pokusila tyto pocity skrýt bylo už příliš pozdě.
"Z čeho máš strach ty?" chtěl vědět, aniž se nějak snažil násilím vniknout do utajované oblasti mých myšlenek.
"Bojím se, že až zjistíš, kdo ve skutečnosti jsem, že mě opustíš."
"Prosím." Váhajíce jsem spustila bariéru a nechala ho bloudit po nitru své osobnosti. Pocítila jsem jeho úžas, když poznal jaké myšlenky měla má matka Talaen, když mě ještě nosila pod srdcem. Znovu jsem prožila své šťastné dětství, narození obou mých mladších bratrů, odloučení od rodiny, když jsem nastupovala do Tordogu, trellské školy, kde jsem měla strávit příštích několik let, a on to vše prožíval se mnou. Vše viděl, tak jako já, cítil to, co já, byl mnou. Byl svědkem mého první setkání s Isvelem a naší svatby, narození obou našich dcer. Cítila jsem, jak zvědavě pátrá a všímá si každičké vzpomínky v mé paměti. Sama jsem mu ukazovala každou malichernost, jen abych oddálila vzpomínky, na které jsem se snažila většinu svého života zapomenout. Věděl to, ale těšil se z poznávání mé podstaty.
"Proč jsi nikomu neřekla, že pocházíš z trellské královské rodiny?" Nakonec stejně nadešla chvíle, které jsem se bála.
Najednou jsme stáli v místnosti, kterou Senek poznal z mých předešlých vzpomínek. Byla to společenská místnost, kde má rodina velice ráda trávila svůj volný čas. Místnost měla stěny natřeny světle hnědou barvou, na podlaze byli parkety, akorát před velkým krbem ležel koberec s komplikovaným vzorem. Za námi a po naší pravé straně byly dveře, které vedli do jídelny a do vstupní haly domu. Po levici, u prosklené stěny z které bylo vidět do zahrady, stál hudební nástroj podobný pozemskému piánu.V místnosti bylo několik herních stolků, a už napohled pohodlných křesel, která však zela prázdnotou.
"Protože by se začali vyptávat." odpověděla jsem. "Takhle nevypadal celý můj život."
Místností se rozezněla zvláštní kolébavá hudba. Senek se otočil a spatřil mou matku. I přesto, že Trellané po většinu života téměř nestárnou, byla Talaen už na pohled starší než já. Měla na sobě překrásné, splývavé modré šaty a hrála otcovu oblíbenou píseň. Rudé vlasy, stejné jako jsem měla já, si ten večer jednoduše sepnula zdobenou sponou ve tvaru květu. V tu chvíli se smísil Senekův údiv nad její krásou a duševním klidem a můj smutek nad její ztrátou.
Zaslechly jsme výbuch dětského smíchu, jež přestal stejně tak nečekaně, jako začal. Na koberci před krbem seděli mé dcery Galadaen a Aldaien a hrály si s bratrovým synem, Hedfarem. Tolik jsem toužila své děti opět obejmout a už nikdy je nepustit, ale věděla jsem, že byly na vždy pryč, že už mi je nikdy nic nevrátí.
U jednoho hracího stolku v rohu seděl můj otec Falek, Isvel a můj starší bratr Benedikt a hráli jakousi strategickou hru. Otec opět vyhrával, ať se Isvel s Benediktem snažili sebevíc. Falek byl vždy ve strategii neporazitelný, ale myslím, že Benedikt by mu byl za několik let rovným protivníkem.
Nejmladší z mých sourozenců, Kavar, seděl v křesle poblíž krbu a četl si jednu z otcových velmi starých knih. Občas se jeho pohled zatoulal k hrajícím si dětem, tehdy se pousmál a opět sklopil oči. Jako jediný z nás po matce zdědil její klid a vyrovnanost.
K hudbě Lanlaii, hudebního nástroje na který hrála matka, se přidal překrásný zpěv mé starší sestry Sabael. Stejně jako já, zdědila matčin půvab, jen vlasy měla černé jako uhel. Vždy z nás byla ta nejklidnější. I Kavar se rád přidal k našim hrám, z kterých pak byly většinou pěkné průšvihy, ale Sabael nikdy. Přesto jsme věděli, že její mysl je ve skutečnosti stejně divoká jako ta naše.
"Na co se vyptávat? Myslím, že tvá spojitost s žoldáky je celkem známá." zeptal se mě Senek, když dostatečně vstřebal ten překrásný rodinný výjev.
"Ale skoro nikdo neví proč jsem opustila Trell, proč jsem se stala velitelkou Jednorožce." Zaznamenala jsem jeho zmatení. Místností opět zazněl dětský smích.
"Co se stalo?"
Dala jsem mu odpověď. To co spatřil ho vyděsilo, byl to přesný opak toho, co jsem mu ukázala před tím. Tentokrát jsem kolem nás vyvolala obraz jídelny. Uprostřed dobře prosvětlené místnosti stál dlouhý stůl a kolem něj mrtví členové mé rodiny. Někteří byli v židlích s hlavou zakloněnou dozadu nebo leželi na stole. Falek, jeho sestra Nirta a Kavarova žena Hernev leželi na zemi, jak se snažili doplazit k někomu, kdo by jim pomohl.
Tolik jsem si přála Seneka ušetřit těchto vzpomínek, ale přál si je vidět, tak jsem mu je ukázala. A nejen vzpomínky, ale pocit žalu, prázdnoty a zděšení.
"Tehdy jsem se zachránila jen já, můj manžel a naše děti, protože mi ten den otec oznámil, že po jeho smrti zdědím trůn já. Pranic to pro mě neznamenalo, jen starosti. Jeli jsme do lesů Arassu, abychom o tom informovali tamější lid. Taky se zachránil Benedikt, který jel s námi. Měl ta místa raději než Alkiss." Opět nás na okamžik pohltil společný zármutek a bolest.
"Lesy Arassu?" zeptal se mě Senek. Měl teď plno práce pochopit a seřadit si mé vzpomínky a myšlenky.
"Tam žijí ti, jenž se vzdali všech vymožeností techniky a moderního světy. Žijí tam ti, jenž svůj život zasvětili té nejoddanější službě Selovi, stvořiteli všeho." Ucítila jsem, že Senek nad něčím váhá, ale nemohla jsem se dopátrat, co to bylo. Všiml si toho a zeptal se: "Nevidím zde tvou sestru Sabael."
"Ano, ta už tu taky nebyla. Odjela dvě hodiny předtím než zasedli k večeři. - K večeři, kterou otrávila."
"Proč?"
"Byla posedlá touhou po moci. Nikdo z nás to neviděl, či to nechtěl vidět. Jen otec to tušil a snad právě proto nepředal nástupnictví jí ale mě. Já, Isvel i Benedikt jsme ucítili jejich smrt a ihned jsme se vrátili domů, už ale bylo příliš pozdě."


Znovu jsem prožila svou korunovaci a začátek Trellské občanské války, kde většina ateistů, vedených právě Sabael, zaútočila na planetu. I když jich bylo jen několik tisíc, měli převahu. Věděli totiž, jak bojovat na rozdíl od trellských občanů. Velké ztráty pro Trell se odehráli především na začátku války, kdy většina Trellanů odmítala bojovat. Mé dcery zemřeli právě v této době a já se v tehdy rozhodla pozvednout zbraně. Když ostatní Trellané viděli, že chci bránit svůj domov, začali taky. Trell ale neměl téměř žádnou planetární obranu, nikdy jí nepotřeboval. Byli jsme v nouzi, takže jsme na obchodní a cestovní lodě namontovali silnější zbraně a šli bránit, co nám bylo svaté. Až mnohem později jsme měli pořádnou vojenskou technologii, na které se začalo usilovně pracovat.
Trellané se po celou dobu války snažili najít mírové řešení, ale bez úspěchu. Počet mrtvých byl mnohdy dvojnásobný, než počet těch, kteří skutečně zemřeli v boji. Bylo to tím, že skoro každý Trellan byl již s někým propojen a když pak zemřel jeden, šok z přetržení manželského pouta byl tak silný, že zabil i toho druhého.
Vždy jsem bojovala se svými lidmi, bylo proti mému přesvědčení někde se schovávat. Většinou jsem dělala pro výzvědnou službu, kde jsem byla skutečně dobrá. V posledních měsících války, při jedné misi, jsem zjistila, že nepřítel chystá konečný útok. Podle mých informací, Sabael odhalila slabinu v trellské obraně, o které jsme neměli ani tušení. Takový útok by Trell neustál. Sabael se ovšem dozvěděla jaké informace nesu domů, proto propašovala na Trell jednoho ze svých lidí. Aby ho tam dostala nenápadně, zaútočila na Alkiss, nejlépe hlídané místo na Trellu. Způsobilo jí to velké ztráty, ale výsledek stál málem za to. Ten muž, kterého propašovala na planetu byl vrah, jenž zabil mého manžela. Tehdy jsem byla postavena před nejtěžší rozhodnutí ve svém životě. Kdybych se rozhoda žít, mohla bych přetržení manželského pouta přestát. Kdybych zemřela, byl by můj lid smeten. Myslím, že je zřejmé, jak jsem se rozhodla.
Senekovi chvíli trvalo než se vypořádal s bolestí a následným pocitem prázdnoty, která provázela Isvelovu smrt. Já se s tím vyrovnávala skoro sto let.
Válka skončila po sedmi letech, když se mi podařilo zabít Sabael. Ta byla hnací silou nepřátelských vojsk. Po její smrti se několik jejích stoupenců snažilo převzít velení, ale byli z toho jen boje, které nepřítele obrátily proti sobě a jejich armáda se doslova rozpadla. Nabízeli jsme jim, ať se vrátí domů a zapomenou na všechny spory, ale nikdo z nich to neudělal. V okolí Trellu se ještě několik let drželi skupiny odpadlíků, pak ovšem zmizeli i ti a život se začal vracet do normálních kolejí, alespoň u ostatních. Nikdy jsem si neodpustila, že jsem zabila vlastní sestru, že jsem nenašla jiné řešení. Tato skutečnost a ostatní hrůzy války se na mě poznamenaly takovým způsobem, že jsem nebyla schopná na Trellu žít. Nedokázala jsem žít někde, kde se obyvatelé vzpamatovávají z války na kterou nebyli připraveni a ihned, jak skončila opět stahují skoro všechnu obranu.
Já i Senek jsme pocítili mou úlevu, když jsem z okna dopravní lodě viděla vzdalující se Trell. Několik let jsem pak cestovala, aniž bych věděla kam. Prostě jsem nastoupila na nějakou loď, která mi přišla pod ruku, a někde zase vystoupila. Znovu jsem se utápěla v sebelítosti a smutku té doby, kdy jsem byla jak tělo bez duše. Tak jsem se také cítila. Když jsem se konečně sebrala, proklínala jsem vše, co nějak souviselo s Trellem. Vlastně jsem se této nenávisti zbavila asi přede dvěmi lety. Neměla jsem domov a rozhodně jsme už nechtěla žít jako dřív, podobna ovci v bezbranném stádu, obklopeném vlky. Začala jsem sloužit na Jednorožci, kde jsem si zanedlouho vybudovala své pevné postavení a po Tarnajevově smrti se stala velitelem.
Senek byl svědkem každé mé akce, každého mého rozhodnutí. Až teď poznal, že mě ve skutečnosti nikdo neznal, protože jsem to nikomu nedovolila. Bála jsem se zrady, která byla v mém životě téměř na denním pořádku. Dojalo ho a naplnilo štěstím a láskou, že jsem mu to všechno ukázala.
"Staň se mou ženou." Tato jeho myšlenka byla zcela spontánní. Nikdy předtím ho nenapadlo, že by takový vztah byl mezi námi možný, ale cítila jsem, že si nyní nepřeje nic jiného.
"Ani nevíš, jak ráda." odpověděla jsem mu.
Ještě chvíli jsme se kochali ze vzájemných citů a až po několika hodinách se naše mysli odloučily. Oba jsme byli k smrti unavení, takže jsem se rozloučila a odešla najít kapitána Chandlerovou, abych jí informovala o Senekově stavu. Když jsem udělala i to, vrátila jsem se na Jednorožce. Poté, co jsem se konečně doplazila do své kajuty, jsem sebou hodila na postel a po velmi dlouhé době se dobře vyspala.
Probudila jsem se až pozdě k poledni. Cítila jsem se uvolněně a odpočatě, skoro jsem zapomněla jaké to je. Abych pravdu řekla, vůbec se mi nechtělo vstávat. Líně jsem se protáhla, sedla si na postel a chvíli přemýšlela o tom, co se stalo včera. Pomalu jsem tomu nemohla ani uvěřit. Až po několika dlouhých minutách jsem se dokopala k tomu, abych se oblékla a upravila se. Rozhodla jsem se stavit za Alexem, zbývalo tu ještě pár maličkostí, které bylo potřeba probrat. Zrovna neměl službu, tak jsem zamířila k jeho kajutě. Cestou jsem potkala jen dva členy posádky, byla to příjemná změna oproti předešlých několika dní a po poplachových světlech se mi taky nestýskalo.
Alex seděl za stolem a pročítal si nějaká hlášení. Vypadal příšerně, zřejmě toho moc nenaspal.
"Ahoj." řekla jsem, když jsem vešla.
"Ahoj." opětoval mi unaveně.
"Nevím, co je horší. Jestli samotná akce nebo to papírování po ní." konstatovala jsem a Alex se zasmál.
"Taky si říkám. Posaď se," ukázal na křeslo vedle sedačky na které seděl. "S kým letíš, ať už kamkoliv?" zeptal se.
"Kapitán Chandlerová míří na Vulkán a nabídla mi, že mě sveze. Chci teď být Senekovi na blízku." odpověděla jsem. "A nenechám si ujít pohled na Ivrela ve vězení, každý den. To musím využít." oba jme se tomu hlasitě zasmáli.
"Je to překrásný pohled." řekl Alex. "Ten jeho naštvaný výraz je nezapomenutelný."
"Vyfotím to a pošlu vám fotku." ujistila jsem ho.
"Jak na tom vyslanec Senek je?" zeptal se po chvíli starostlivě.
"Nevím. Na U.S.S. Wiliam Shakespeare jsem se chtěla přesunout až za hodinu, ale teď by už měl být v pořádku."
"Zdá se mi to, nebo záříš štěstím jako nikdy předtím?" Nechápala jsem o čem to mluví. Vůbec jsem si neuvědomila, že se neustále usmívám.
"Senek mě včera požádal o ruku." oznámila jsem mu a znovu se mi vybavila ta chvíle plná vzájemného štěstí a lásky mezi mnou a Senekem.
"Tak to gratuluji." Alexovi to značně zlepšilo náladu. "Je to šťastný muž." opět bylo na chvíli ticho.
"Alexi, je tu ještě jeden důvod, proč jsem za tebou přišla. Stále jsi neurčil cenu." Řekla jsem, nyní již zcela vážně.
"Neurčil jsem jí, protože mi nic nedlužíš."
"Alexi, jsem zákazník jako každý jiný a …"
"Ne, nejsi. To my měli dluh u tebe. Ty jsi nás dala dohromady, dala jsi nám domov a pro mnoho z nás se služba tobě a téhle lodi stala smyslem života. Jen jsme ti vrátili, co jsi nám už dala."
"Nevím, co na to říct." řekla jsem dojatě.
"Tak nic neříkej." usmál se na mě.
"Alexi, už mám hotový to hlášení. Mám s ním někoho poslat?" ozval se z interkomu Torek. Jeho hlas zněl utahaně. Ani se nedivím, jestli spal Alex málo, doktor ještě méně. Ošetřovna teď měla práce jako nikdy.
"Ne. Za chvíli tam budu." vypnul interkom a podíval se na mě omluvně.
"Stejně si musím jít zabalit." Vstala jsem a šla ke dveřím, Alex mě zastavil a zeptal se mě: "Obstál jsem před zkouškou velitelů?"
"Sama, bych to nezvládla líp." odpověděla jsem mu a odešla.
Ve své kajutě jsem si zabalila, naposledy se po ní rozhlédla a snad už navždy jsem Jednorožce opustila. Celou svou bytostí jsem se modlila, aby mi to tentokrát vyšlo, abych opět začala žít normálním životem.