letem světem čekým trekem, aneb ztráty a nálezy

Dnes večer, když jsem se posadil ke svému počítači a zamyslel se nad starostmi uplynulého dne, napadlo mne, ani nevím proč, napsat nějaký zajímavý článek o historii českých stránek, které se věnují, nebo věnovaly Star Treku.
Nejprve jsem si nebyl jistý, zdali se mám pouštět do nějaké rozsáhlé studie, nebo dát přednost svým vlastním vzpomínkám. Pokud tušíte, že jsem se rozhodl pro druhou variantu, tušíte správně (osobně se domnívám, že si užijeme více legrace :)

Každý trekkie si pravděpodobně vzpomene, jak se s naším milovaným seriálem seznámil. Předem bych chtěl upozornit, že nyní mluvím o Star Treku jako celku (tedy všechny seriály a filmy). Nechci se pouštět do debat, který seriál je lepší než ten druhý. Sami víte, že odpověd není vůbec jednoduchá.
Zpět ale k samému počátku. Předtím, než jsem začal tvořit server AL-BATANI, musel mě Star Trek nutně okouzlit. Stalo se tak někdy v tercii, prváku na střední škole (věřte, je to už několik let zpátky). Tenkrát v plném proudu běžela na České televizi Nová generace - zpětně odhaduji druhá, možná začátek třetí sezóny. Nedíval jsem se nijak pravidelně - sem tam nějaký díl, když zrovna nemáte co na práci - znáte to. Postupem doby si mě seriál nějakým záhadným způsobem získal (tipuji, že to bylo charisma kap. Picarda, zvláštní efekty, možná Deanna Troi... ;)))) Nehledal jsem v seriálu skvělé myšlenky ani fascinující příběh - v té době pro mne vrcholem SCI-FI byly dost možná povídky Jana Nerudy a to ještě schované pod nánosem prachu kdesi hluboko v mojí knihovničce. Podání tehdejšího Star Treku se mi zdálo maximálně přijatelné k zavrtání se do křesla, s pocitem vychutnání si nerušené 45 minut dlouhé zábavy.

Bohužel, možná Bohu dík, mi moje mamka, spolužáci ve škole, děda a postupem doby i další nevymluvili mé sympatie ke Star Treku, které nadále úspěšně rostly.
Na obrazovkách ČT se objevil Voyager - v té době bezpochyby vítané oživení po nudném (na druhou stranu velmi kuriózně překládaném - viz. odneste to bridžovi, aby nám mohli zaplášťovat Tvrdohlavce :) DS9 (mluvím o sezónách, které byly odvysílané na TV Prima). Voyager se mi opravdu velmi líbil a až do nějaké čtvrté sezóny jsem nevynechal jediný díl.

A vznikl server AL-BATANI. Tehdy ještě bez domény, bez vlastního serveru, bez... ehm... podstatě bez ničeho ;) Ano, je to tak, první Al-BATANI byl jeden jediný obrázek velikosti strany A4, měl asi 150KB a byl nepoužitelný :) Bohužel, nepodařilo se mi dochovat podobu prvního vzhledu, tak jen pro názornost přikládám screenshot obrázku, z kterého jsem tenkrát vycházel. Určitě jste všichni poznali panel z Enterprise E (První kontakt). Vzpomínám si, že se mi napoprvé nepodařilo moc trefit barevné podání (celý design měl značně temný fialový nádech), ale BYLA to LCARS! ;)
Nynější design, jak ho znáte, byl můj třetí pokus o vytvoření pěkného LCARS prostředí. Domnívám se, že se mi celkem povedl, i když pravda, barvy jsem tu a tam ne přesně trefil...

V pokračování tohoto článku bych rád pohovořil o důležitých milnících serveru AL-BATANI a zavzpomínal na zajímavé projekty, které defakto upadly v zapomnění.

zpět