letem světem čekým trekem, aneb ztráty a nálezy

Dnešní pokračování seriálu Letem světem českým trekem aneb ztráty a nálezy bych rád otevřel malou drobností, kterou vám dlužím z prvního článku. V něm jsem se odkazoval na obrázek panelu Enterprise-E, který jsem použil jako inspiraci pro grafický vzhled serveru AL-BATANI, a který jsem pak samozřejmě zapomněl uvést. Omlouvám se a přidávám ho dodatečně.

cap. Picard s Worfem na můstku Enterprise E

Na obrázku si povšimněte menších (vnořených) LCARS panelů (například v oblasti Worfova břicha nebo za kap. Picardem). Právě z těchto panelů jsem čerpal, jak po stránce tvarů, tak i po stránce barevnosti. Bohužel jsem při tvorbě designu neměl kvalitnější obrázek než hodně majznutý jpeg, pořízený z videosekvence mpeg1.

Po uspokojivém dokončení grafického vzhledu serveru jsem se pustil do překladů článků, kterými bych server naplnil. Překládal jsem nejprve jednotlivé postavy posádky z Voyageru, které jsem si stáhl ze stránek StarTrek.com. Později jsem se pustil i do technických témat, jako byly např. lodě Federace. Podařilo se mi vytvořil celkem rozsáhlou databázi informací, které ovšem neměly moc velkou informační hodnotu - všechny technické články byly defakto převzaty z Daystrom Institut Technical Library - tedy ze stránek, které obsahují snad všechno a snad všechno je vymyšleno :)
Tuším, že mne tenkrát kontaktoval Erell (někteří ho znáte spíše jako technického poradce pro překlad Star Treku) a nabídl se, že spolu zaneseme alespoň zrnko řádu do vzrůstajícího chaosu ;) Celý den jsme se věnovali synchronizaci údajů na AL-BATANI s různými technickými manuály, encyklopediemi a dalšími tzv. oficiálními zdroji. Vzpomínám si, že jsem musel (trošku s těžkým srdcem) hodně informací ze serveru odstranit, díky jejich nulové informační hodnotě. Na druhou stranu jsem byl velmi rád, že jsme sice na úkor kvantity obsahu, pozvedli alespoň částečně kvalitu článků, což byl hlavní záměr.

Během léta 2000 jsem přestal být na server sám. Se správou a psaním článků mi začal pomáhat Saleck (a pomáhá dodnes ;) Kromě spousty kvalitních článků (mimo jiné celé DS9, překlady převážně cizích lodí, atd...) pomáhal při převodu stránek z ASP do PHP (pro netechnicky zaměřené čtenáře dodávám, že jde o scripty běžící na serveru, umožňují interakci stránek s uživatelem apod.). Scripty využíváme pro řízení designu, práci s databází (kniha návštěv), atd. - jsou tedy pro běh serveru životně důležité. V té době nám provozovatel, u kterého byly AL-BATANI nahostované zakázal vykonávání ASP scriptů a my jsme byli nuceni, přejít na jiný stroj i jiný operační systém (s PHP scripty).

V roce 2001 mi začali pomáhat Alis a Ocampa - přispívají převážně do sekcí TNG a Hry. Kromě již zmíněné posádky nám občas někdo z vás pošle zajímavý článek - vážíme si vaší snahy a jsme za každý takový článek velmi vděční (všem, kteří mi poslední dobou poslali nějaký vlastní výtvor a doposud nebyl uveřejněn na serveru se omlouvám, slibuji, polepším se :)

Na závěr tohoto seriálu mám v plánu nastínit i budoucnost AL-BATANI. Jak si představujeme jeho podobu, způsob aktualizací a další rozšiřování. Pojďme se ale podívat i na další Star Trek servery - jak bylo slíbeno Dnes především na ty pomalu zapomenuté.

Ještě poměrně nedávno "kralovaly" českému Star Treku Synopse. Když jsem použil slovo "kralovaly" měl jsem na mysli především obsahovou část serveru, která je pro normálního čtenáře nekonečná... Jak lze soudit ze samotného názvu, stránky se zabývají především popisem, hodnocením a dalšími informacemi jednotlivých dílů všech Star Trek seriálů.
Hlavními autory jsou MOmega a Anry - taktéž zakladatelé dnes nejnavštěvovanějšího ST serveru TrekDnes.
Podobně jako všechny velké servery (snad až na výjimku voyager.cz) doplatily synopse na svou obrovskou obsahovou základnu. Jakmile se rozhodnete tvořit takto velký server, zjistíte časem, že čím víc se vám obsah zvětšuje, tím víc je třeba informací přidávat. Nemluvím jen z vlastní zkušenosti, tento trend je patrný na všech velkých serverech (vzpomeňte např. StarTrek.cz nebo právě náši AL-BATANI). V tomto stádiu se pak musíte rozhodnout, zda-li ukončíte updatování nových informací, nebo se rozhodnete změnit směr, kterým jste až doposud mířili.
Autoři Synopsí přidali poslední článek 16. 6. 2001.

V dalším pokračování se podíváme na dva servery, které buď částečně nebo zcela změnily svou identitu. Pro zajímavost, oba dva servery určitě všichni velmi dobře znáte.

zpět