letem světem čekým trekem, aneb ztráty a nálezy

Vítejte u třetího pokračování seriálu Letem světem českým trekem aneb ztráty a nálezy.
Na konci minulého dílu jsem naznačil směr dnešního článku. Budeme se zabývat dvěma servery, které mnozí z vás znají a taktéž navštěvují denně. Které to jsou?

V první (a také rozsáhlejší) části článku se podíváme na vůbec nejznámější, nejnavštěvovanější, ...ehm StarTrek.cz ;)
Server byl spuštěn někdy mezi čtyřmi a pěti lety. Na počátku slavného projektu stál především skvělý nápad zaregistrovat doposud volnou doménu startrek.cz. Že to byl vynikající nápad, je doufám každému jasné. Kde jinde by jste hledali informace o svém milovaném sci-fi seriálu, kdyby jste byli na internetu nováčky, nevěděli o žádných Seznamech, Atlasech, Centrech (mimo to, druhé dva uvedené v té době ještě neexistovaly), než na www.startrek.cz?
Rozhodně si ale nemyslím, že by samotná doména k úspěchu stačila. Ne, zcela určitě ne. Hlavní zásluhu na úspěchu StarTrek.cz má především spousta tvrdé a kvalitní práce autorů. Už hodně dlouho mě (snad to nevyzní moc přehnaně) fascinují články jednoho z hlavních autorů tohoto serveru - Valeris. Skutečně co příspěvek, to literární perla (v tom dobrém, nebo alespoň lepším slova smyslu).

Rád bych se zmínil, jak ovlivnil StarTrek.cz mou osobu a také vznik serveru AL-BATANI. Ač to nemusí být na první pohled patrné, vliv byl značný. Především pomoc od Valeris v mých "autorských" začátcích byla klíčová pro zvolení nejlepšího směru cesty, kudy se vznikající AL-BATANI měla ubírat. Řešili jsme s Valeris (i když už si možná nevzpomíná) různé složitosti až po absolutní prkotiny typu, co napsat za charakterizující text do jednotlivých vyhledávačů.
Postupem času naše spolupráce opadla až úplně ustala. Důvod? Pro čtenáře může být možná nepochopitelný, ale pokud jste autorem nějakého serveru, asi pochopíte. Dříve nebo později začnete pociťovat jakési "konkurenční" prostředí a pracujete pak více na svém písečku...

Během své historie prošel StarTrek.cz několika velkými změnami, ať už z hlediska grafické úpravy, nebo uspořádání svých obsahů. Samo mapování těchto "historických" událostí by vydalo na pořádně dlouhý článek - protože však s těmito změnami nejsem zcela obeznámen, nechám pamětihodnosti na Valeris. Třeba jednou napíše na toto téma zajímavý článek.
Co je ale důležité a kvůli čemu jsem si vybral StarTrek.cz pro tento díl článku, je jeho nedávná minulost. Jak jsem psal již dříve, častý rys u velkých serverů je znatelné zpomalení, nebo úplné zastavení updatování (rozuměj přidávání nových článků/informací).
S tím se potýkal StarTrek.cz během posledního roku několikrát a doba bez přidání nových informací byla opravdu značná. Možná právě proto (i když určitě i z jiných důvodů) došlo k odsunutí celého projektu "globálního serveru o celém Star Treku" na vedlejší kolej a na jeho místo byl korunován rozsahově mnohem tenčí projekt TOSky - přesněji seriálu, který momentálně běží na obrazovkách ČT.
Okamžitě se začaly vést polemiky, zda jde o změnu k lepšímu, nebo horšímu - každý má asi vlastní názor. Osobně se domnívám, že tato změna byla rozumná a povede k lepší informovanosti o právě vysílaném seriálu (pokud samozřejmě nedojde k opětovné stagnaci updatů).
Graficky je nový StarTrek.cz také velmi vydařený. Design je laděný ve stylu počítačových panelů na původní Enterprise a podle mého názoru i ovládání je lehce stravitelné a bezpečné (nehrozí utonutí u hlubších článků). Jediné, co bych snad vytkl je programátorské zpracování. Prohlížel jsem si zdrojový kód a ačkoliv je kolikrát kvalitnější než ten, který "drží" pohromadě AL-BATANI, logiku s kterou byl psán, jsem nepochopil. Autoři kombinují staré technologie s novými a leckde se objevují zajímavé featurky HTML tagů, které jsem v žádné specifikaci nenašel. Prakticky to znamená, že se stránky korektně zobrazují pouze v Internet Exploreru (testováno na verzi 6). V ostatních běžných prohlížečích (Netscape Navigator 6/Mozilla či Opera) jsou stránky rozsypané. Jsem si jistý, že by se to dalo napsat podle specifikací a fungovalo by to ve všech uvedených prohlížečích.

StarTrek.cz je velmi kvalitní a perspektivní server, jehož životní styl připomíná k násobek funkce sinus, kde k je libovolně zvolené číslo.


Druhý server, vznikl o několik málo měsíců později jak AL-BATANI. V počtu návštěvníků, kteří ho za den shlédli, nám server velmi dlouho konkuroval. Taktéž charakter informací byl velmi podobný s tím naším. Ostřílenější trekkie zcela určitě tuší, že jde o server Star.Trek.cz (od prvního popisovaného se liší přehlédnutelnou tečkou mezi slovy Star a Trek).
Autoři serveru Star.Trek.cz si pravděpodobně postupem doby uvědomili, že stavět na překladu obecných informací Star Treku, by bylo nošením dříví do lesa (v té době již existovaly informačně podobné servery StarTrek.cz, Synopse a AL-BATANI) a proto změnili zaměření serveru.
Na původních stránkách se začaly objevovat zajímavé informace z různých setkání Star Treku, akcí, návštěv (jmenujme jen ty nejvýznamnější: reportáž z Brněnského studia překladu Voyageru - interview s dabéry, či návštěva studií Paramountu v USA).
Druhá část serveru je věnována asi nejvýznamnějšímu Star Trek Conu - PSSTCon (První samostatný Star Trek Con), který se koná každý rok na přelomu léta a podzimu v Praze.
Grafická úprava stránek je původní a na mou osobu působí dost depresivním dojmem. Ale proti gustu...

V dalším pokračování se můžete těšit na nejmladší z velkých Star Trek serverů. Ten, který osobně považuji za výjimečný.

zpět