letem světem čekým trekem, aneb ztráty a nálezy

Během Velikonočních svátků jsem se zaměřil na vůbec nejzajímavější český Star Trek server, který bych vám chtěl přiblížit ve čtvrtém pokračování seriálu Letem světem českým trekem aneb ztráty a nálezy. Ovšem nejdříve bych rád opravil malou nepřesnost, které jsem se dopustil v minulém díle - zde jsem rozebíral především server StarTrek.cz a v té souvislosti jsem uvedl konstatování ve smyslu "největší a nejnavštěvovanější český Star Trek server". V dobré víře jsem toto kontatování myslel v dlouhodobém časovém období, ve kterém jsem se při popisu serveru pohyboval. Těm z vás, kteří mě upozornili, že už toto dávno není pravda, i všem ostatním se omlouvám za svou neúmyslnou mystifikaci.

Přibližně před rokem a půl (z oficiálních zdrojů se mi podařilo zjistit přesnější datum - 4. září 2000 :) se na českém internetu objevil nový ST server - Star Trek: Sickbay, který můžete navštívit na adrese www.voyager.cz. Podle samotné domény lze tušit, že mezi hlavní zaměření patří přinášení informací ze seriálu Voyager. Částečně to tak opravdu je. Star Trek: Sickbay hlavně ze začátku svého působení zveřejňoval zajímavosti z tohoto seriálu. K mání byly (a jsou :) informace o hercích v hlavní i vedlejší roli, popis epizod, několik synopsí, stručný, ale rozsáhlý seznam ras a podobně. Vše je doplněno obrovským množstvím obrázků (dle mého názoru snad všemi, které se na internetu dají sehnat :).
Star Trek: Sickbay však nezůstal jen u Voyageru a od dubna 2001 můžeme na jeho stranách čerpat informace i z ostatních seriálů. V pozadí nezůstala ani sekce filmů a další zajímavé kategorie související se Star Trekem.
Čím je ale Star Trek: Sickbay zajimavější oproti ostatním serverům podobného informačního obsahu? Především netrpí občasnou stagnací, o které jsem psal v předchozích dílech seriálu - updaty jsou velmi časté a tak je vždy co ke čtení. Ještě zajímavější jsou "neklasická" témata - kromě běžných informací o Star Treku jako takovém (postavy, lodě, epizody, rasy, technologie...) zde naleznete aktuální upoutávky na různé akce a CONy, nebo dokonce podrobné recenze s fotodokumentací. Další nevšední změnu oproti ostatním serverům shledávám v různých soutěžích a anketách - můžete si vyzkoušet například své znalosti Star Treku, nebo se vyjádřit ke konkrátním otázkám a problematikám.
Rozhodnete-li se Star Trek: Sickbay navštěvovat pravidelně (a velmi často), pokaždé si budete moci přečíst něco nového.

Graficky je Star Trek: Sickbay poměrně vydařený. Temně fialová LCARS ve mně zanechává sice zvláštní ale nikterak negativní dojem. Ovládání je přehledné, možná zbytečně graficky "nafouklé" - každé tlačítko se skládá ze dvou obrázků, a mění při najetí myši částečně barvu. Na pomalých linkách to musí být o ústa ;) Jak ale píše autorka, chce dělat stránky budoucnosti, kdy snad bude běžná pevná (a především rychlá) linka. Nenapadá mě další nedostatek, či spíše nevýhoda, která by bránila v příjemném čtení článku na voyager.cz. Stránky jsou optimalizované pro rozlišení 800x600 a vyšší, fungují ve všech dnes běžných prohlížečích, k dispozici je verze i bez rámců (osobně doporučuji k rychlejší navigaci verzi s rámcema) a pro snadnější vyhledávání článku zle použít mapu serveru (hodně dobrá věc! :)

Pokud vás zajímají obecné informace o Star Treku, ale i různé akce, případně se chcete účastnit nějaké ankety či soutěže, Star Trek: Sickbay vás pravděpodobně nezklame.

V příštím díle už opustíme servery, zabývající se "pouze" Star Trekem a podíváme se na ty specializované.

zpět