letem světem čekým trekem, aneb ztráty a nálezy

Server AL-BATANI (nebo chcete-li loď AL-BATANI) patřil kdysi ke špičce českých stránek o Star Treku. Nyní chátrá a pomalu upadá do zapomnění. Nebylo by nejlepší plácnout s lodí o nějakou planetu a nechat vyrobit nový refit? Anebo poslat původní posádku na zasloužený odpočinek a přenechat velení Nové generaci?

Závěrečný díl seriálu Letem světem českým trekem, na který jste čekali úctyhodných 17 měsíců, bych rád věnoval našemu serveru.

První střípky informací o Star Treku jste si mohli přečíst na serveru AL-BATANI již v polovině listopadu roku 1998. Letos tedy oslavíme jubilejní páté výročí. Za tu dobu jsme ušli cestu, na které nás čekalo nadšení, zklamání, radost, smutek, vrchol i pád.
AL-BATANI na svou dobu přitahoval své čtenáře především díky grafickému zpracování (které je staré přes čtyři! roky), poměrně přehledné navigaci a relativně kvalitnímu zpracování dostupných informací.

I dnes, téměř po pěti letech, si uchovává slušnou návštěvnost a stále je v povědomí české Star Trekové veřejnosti.

Nicméně časy se změnily. Původní posádka, včetně mé osoby, pozbyla za tu dlouho dobu svůj elán a nadšení pro Star Trek. Ano, je to tak. Dospěli jsme a i když se i dnes na Star Trek, já i má posádka, rádi podíváme, máme přeci jen daleko jiné starosti a povinnosti, kterým Star Trek, bohužel, musel ustoupit.

Jak tedy dál, ptáte se? Stejnou otázku jsme si položili také my a hledali jsme na ni vhodnou odpověď. Od krizových scénářů (smetení serveru do propadliště dějin) až po optimistická řešení (pokračovat dál vlastními silami) jsme nakonec vybrali, doufám, nejlepší řešení pro Vás, pro návštěvníky serveru AL-BATANI.

Naším cílem není projekt ukončit, byla by to určitě velká škoda. Zároveň však nechceme již pokračovat v jeho vyvíjení vlastními silami. Proto jsme se rozhodli uvolnit místo Nové generaci. Jak?

Rádi bychom, a domnívám se, že je to v našich silách, vytvořili novou verzi serveru (zmíněný refit). Tato změna by se týkala především přepsání programového kódu serveru a změně grafiky tak, aby AL-BATANI vyhovovali nynějším trendům webu (čístý, validní kód, strukturovaná HTML, dostupnost na široké škále prohlížečů, apod.) Ptáte se proč? Je to jednoduché - živíme se tím a navíc se domníváme, že to serveru AL-BATANI přinejmenším dlužíme.

Tím by naše aktivity kolem AL-BATANI skončily a my bychom si mohli dopřát zasloužené penze ;)

Rádi bychom obsahovou stránku serveru nechali na Vás, čtenářích. My bychom pouze zajistili technický provoz serveru a případně bychom občas vypomohli s vylepšením nějaké featurky ;)
Naším přáním je pouze zachovat server a pokračovat v jeho kvalitách - poskytovat zajímavé informace, články a další materiály o Star Treku.

Pokud si tedy posedlý Star Trekem (v tom dobrém slova smyslu :), měl by si chuť psát články pro nové AL-BATANI a stát se tak členem posádky Nové generace, napiš nám.

Tímto bych svým jménem i jménem celé původní posádky AL-BATANI rád poděkoval všem, kteří se na Star Treku podíleli, podílejí a budou podílet - přeci jen, je to fenomén, který ovlivnil naše mládí ;)
Děkuji i vám, skvělým čtenářům serveru AL-BATANI, pro které jsme měli tu čest, téměř 5 let připravovat to nejlepší ze Star Treku.

Kruxi (kapitán), Saleck (první důstojník), Erell (šéfinženýr), Ocampa (lodní lékař) a Alis (lodní poradkyně).

zpět