Minulý víkend se konalo setkání fanoušků okolo sci-fi - PSST CON (První Samostatný Star Trek CON). Jak název napovídá jde o CON zaměřený především na Stare Trek. Ačkoliv letos jsme mohli navštívit teprve jeho druhý ročník, troufám si říci, že jde o nejprestižnější akci této podoby v Čechách. Než ale začnu hodnotit letošní ročník PSST CONu, pojďme se podívat v kostce na jeho průběh.

Nehledejte v tomto článku rozhodně recenzi na již zmíněnou akci. Ze zdravotních důvodů jsem se bohužel nemohl zúčastnit celého CONu a proto vám přináším pouze jakési postřehy. Nevyhnu se ani srovnání s loňským PSST CONem a jinými podobnými akcemi (namátkou třeba AVALCON). Pojďme ale již do Táborské ulice, kde se již tradičně odehrával minulý víkend 2. ročník PSST CONu.

O technickém zázemí
Když jsem v sobotu okolo poledne dorazil k základní škole v Táborské ulici, z dálky jsem byl přivítán několika trekkie, kteří si na zábradlí před budovou pravděpodobně krátili dlouhou chvíli (řekněme si to na rovinu, někteří zkrátka bez cigarety nemohli vydržet ;o)
Po krátkém uvítání jsem vklouzl do budovy a jal se koupit si vstupenku. Ačkoliv bez předchozí rezervace dostal jsem lístek za celkem rozumných 140,- Kč bez problémů - místa bylo dost, pouze lístky na oběd, o které jsem měl také zájem, byly již vyprodané.
Protože se od minulého CONu změnily přednáškové sály, musel jsem místo do přízemí stoupat až do posledního (tuším čtvrtého) patra. Ačkoliv jsem byl seznámen s novými místnostmi z fotografií, byl jsem mile překvapen. Nejvíce mě okouzlil hlavní přednáškový sál, který poskytoval, narozdíl od jakýchkoliv jiných místností z jakýchkoliv jiných CONů, opravdu dostatek místa pro návštěvníky ale i pro samotné přednášející. Zajisté kladně ovlivňoval přednášky i fakt, že místnost byla skvostně architektonicky řešena, nepostrádaje výkonnou klimatizaci. Kdo absolvoval nějaké jiné CONy, ví, o čem mluvím, když řeknu, že být zpravidla hodinu a více v našlapané, nevětrané místnosti, není zrovna dvakrát příjemné. Do menších přednáškových sálů jsem jenom v letu nakoukl - nebyly tak luxusní jako hlavní sál, ale myslím, že plnily svůj účel dostatečně.
Upoutalo mě také velké atrium, nacházející se v posledním mezipatře ještě před hlavním sálem. V jeho prostorách byl umístěn nevelký trh zaměřený, jak jinak, na Star Trek. K dostání zde bylo hodně: od seriálových kartiček, přes knížky, trička, fotografie herců a dalších blbůstek až po celkem zajímavé originální hrnečky coby suvenýry s letošního PSST CONu. Osobně jsem byl malinko zaskočen výší cen, ovšem takový už je život - blbůstky připomínající Star Trek, nikdy nebyly levné.

O lidech
Dovolte, abych nyní uvedl, proč vlastně na podobné akce chodím. Ne ani tak kvůli přednáškám (i když většina z nich je jistě zajímavá), ale kvůli lidem. Hlavně kvůli těm, které znám z internetu a možnost potkat je osobně, mám právě na podobných akcích, jakou je PSST CON.
Zajímavá je samozřejmě i možnost pohovořit si s lidmi úplně cizími a případně se s někým seznámit. ;)
Celkově mi přišlo, že na letošní PSST CON přijelo daleko více lidí než loni. Přesto nebyly vůbec žádné problémy s návštěvou přednášek, jak jsem se již zmínil dříve, místa bylo dost.
Největší radost jsem měl ovšem z atmosféry. Nikde jsem nezpozoroval žádnou aroganci, nudu ani případy asociálního chování. Někdo se možná zasměje, ale pozor! Všechny tyto negativní aspekty jsem doposud bohužel na každém CONu, který jsem navštívil, zažil. Tuhle někdo vykřikoval kdovíjaké bláboly s přesvědčením, že je zajímavý. Támhle mi zase někdo nezapomněl opomenout, že je členem čehosi a tudíž mu musím uvolnit místo v první řadě a podobně. Tak tohle jsem na letošním PSST CONu nezažil. Nevím, zda je to relativně krátkou dobou, kterou jsem tam pobýval, či se opravdu komunita Star Treku začíná přibližovat ideálům 24. století? ;) Uvidíme na dalších setkáních...

O organizaci
Osobně jsem mluvil s jedním z pořadatelů PSST CONu o průběhu příprav a odstartování přednášek. Byl jsem upozorněn, že tak jako vždy, i letos se objevila hromada technických problémů. Napadá mě zde otázka: "je vůbec možné, aby se takto velká akce, jakou PSST CON je, obešla bez problémů jakékoliv povahy?" Podle mého názoru to možné není! Důležité je, že se organizátorům podařilo vyřešit většinu vzniklých problémů a v době mého příchodu (cca necelé dvě hodiny po zahájení) vše fungovalo tak, jak má.

Co říci závěrem? Asi jste si všimli, že jsem se vůbec nezmínil o přednáškách, o jejich kvalitě apod. Myslím, že takové hodnocení mi, vzhledem k relativně krátkému času, který jsem tam strávil, nepřísluší a je na každém z vás, aby si vytvořil obraz dle své vlastní zkušenosti.
Osobně jsem názoru, že letošní ročník PSST CONu byl velmi vydařený, předčil svoji loňskou premiéru a, co do celkového pojetí, mi přišel o mnoho kvalitnější než letošní AVALCON. PSSTkoňáci, přednášející a ostatní lidé podílející se na letošním ročníku odvedli velký kus práce a já před nimi smekám.

zpět