PSST CON očima lodní poradkyně

Když pominu letošní Avalcon, na kterém jsem byla pouze v zahajovací den, byl PSST Con prvním conem, kterého jsem se zúčastnila. I když musím přiznat, že jsem dlouho váhala, zda mám vůbec jet. Na společenské akce moc nejsem a pokud to jde, tak se jim vyhýbám. Proto mě velmi potěšilo, poté, co jsem se v základní škole v Táborské ulici ocitla, že tu byla spousta usměvavých lidí, příjemné prostředí (člověk by skoro zapomněl, že je ve škole ;-) ), pořadatelé ochotní a v neposlední řadě poutavý program, ze kterého si přišli na své příznivci všech ST sérií, ale i seriálů AktaX, Babylon 5, Star Wars, Xena, Stargate a Červený trpaslík.

V následujících odstavečcích, bych se s Vámi chtěla podělit o zážitky, které jsem během víkendu získala.

Do Prahy jsem jela společně s Kirkmenem, a i přesto, že jsme z východních Čech a navigace v Praze tím pro nás byla dost ztížená, místo konání jsme díky mapce ze stránek conu a informací místních obyvatel našli poměrně brzy. I místo k parkování, vzdálené asi dvacet metrů od školy, předčilo naše představy. Při této příležitosti bych také chtěla vyjádřit spokojenost se zvoleným termínem konání, který díky volnému pátku umožnil poměrně poklidnou přípravu na cestu, a navíc způsobil klid v ulicích měst, což nám vyhovovalo především při krátkém bloudění v Nuslích.

Okolo 8:45 jsme byli před budovou, kde na vstupních dveřích visel plakát s Enterprise, takže nebylo pochyb, že jsem na správném místě. Po vstupu do objektu se už prostory trekkies jen hemžily a po provedení nezbytné identifikace a zaplacení vstupného, v mém případě i stravného, jsem obdržela obálku, která obsahovala vstupenku se zavíracím špendlíkem a stravenky (mimochodem velmi pěkně Startrekovsky provedené). Dále jsem obdržela program a Startrekovský perníček.

Po analyzování programu jsme se přesunuli na palubu 1, která se nacházela v nejvyšším, mám dojem že třetím patře. Těsně pod palubou 1 se nacházelo atrium s prosklenou střechou, ve kterém se "rozkládaly" lavice se Startrekovskými předměty. Neodolala jsem a koupila si podložku pod myš s motivem tří kapitánů. Cena byla sice vysoká, ale suvenýr je suvenýr. Paluba 1, z atria po několika schodech vzhůru, se mi moc líbila a především díky svému modernímu provedení se stala i mou nejoblíbenější. V devět hodin zde organizátoři Holodoctor, Alko a Míša Dudková slavnostně zahájili druhý ročník Prvního samostatného Star Trek Conu a řekli stručné informace k programu.

Při odchodu z paluby 1 na palubu 2 jsem opět navštívila "stánky" a tentokrát jsem si koupila hrnek s logem Spojené federace planet. Cena byla opět vysoká, ale jak říkám, suvenýr, ... Škoda, že se zde nevyskytovaly žádné odznaky, figurky, nebo modely lodí. Tyto věci sháním a tak trochu jsem čekala, že tu něco takového bude. No nevadí, snad příště.

Před desátou hodinou jsme o patro níž objevili i palubu 2, ve které se konala přednáška Míši Dudkové "Jen ve Startreku živ je herec". Tato přednáška byla jednou z těch, kterou jsem chtěla vidět. Bohužel, díky technickým problémům s projektorem a videem se přednáška značně zkrátila a z plánovaných video ukázek jsme jich shlédli jen část. I přesto bylo zajímavé pozorovat, jak herci ze Startreku v jiných pořadech končí (zastřeleni, zpopelněni, ...). Moc bych si přála, aby tato přednáška byla i na příštím conu. Zbytek ukázek měl a možná i byl ve volném čase dokončen, ale bohužel jsem to prošvihla.

Další přednáška, kterou jsem absolvovala byla od Hany "Hypospray" Volkové a Martina "Anryho" Andryzka "Tarzan Kirk". Konala se na palubě 1, ale bohužel ve stejném termínu jako oběd. Oběd v tu chvíli dostal přesnost, a tak jsem navštívila jídelnu, která mě překvapila nejen svým umístěním v budově (asi ve druhém patře pod povrchem zemským), ale především tím, jak byla moderně a vkusně řešená. Každý si navíc mohl vybrat ze dvou jídel (dle již dříve avizovaného jídelníčku na stránkách conu) a paní kuchařky obsluhovaly s úsměvem, takže byla hned větší chuť k jídlu. Mým prvním jídlem bylo pečené vepřové maso s bramborem a zeleninou. S plným žaludkem jsem se "vydrápala" z "podzemí" až na "půdu" na palubu 1 a usadila se do zadní řady. Přednáška "Tarzan Kirk" již probíhala. Hypospray vždy přečetla určitá fakta ze života goril a po tom následovaly ukázky z TOSky, kde byla fakta předvedena v praxi. Některé z nich byly opravdu trefné a publikum se dobře bavilo.

Jako další přednášku jsem chtěla navštívit "Smrt a bolest postav ze Star Treku I." , její začátek byl však přesunut až na 23. hodinu a tak jsem zavítala zpět na palubu 1, kde "O filmech a dalších věcech s ..." hovořil František Fuka. Seznámil nás s filmy, které by měly přijít do kin a pověděl i pár zajímavostí o serveru KOMPOST, což mě asi zaujalo nejvíc.

Od 16. hodin se na palubě 2 rozezněla "Hudba v ST filmech 2". Přednášku vedla Hana Vittková, která na ukázkách z filmů a soundtracků připomněla, jak krásná a mnohdy nenápadná je hudba ve filmech Generations, First Contact a Insurrection. Došlo i na ukázky zpěvu kapitána Picarda, Worfa, Data, Holodoctora a Sedmé z devíti.

Kolem 18. hodiny jsem se odebrala do jídelny, kde jsem si pochutnala na zapečených těstovinách s rajčatovým salátem a zmrzlinou. Po dobré večeři jsem pocítila únavu a tak jsem se až do 21. hodin "rozvalila" na spacáku v třídě 1.B, která byla později i místem, kde jsem "přečkala" noc.

Ve 21. hodin jsem už opět byla na palubě 1, kde právě začínala "Star Trek Late Night Show". Show plná hudby, zpěvu, převleků, humoru a vtipu. Show, ve které účinkovali bratři Kadeřábkovi, Aleš "Holodoctor" a Tomáš "Mentat", společně se Zuzanou "Saavik" Trikwitzovou. Jako hosté zde vystoupily fanynky seriálu Akta X Michaela "Seven" Burocková a Zdeňka "Xgirl" Martincová, které i přes velkou trému zazpívaly vtipnou píseň o Mulderovi. Jinak se celá show nesla v duchu Star Treku a předělávek známých písní na něj. Neznám přesné názvy, takže budu jen hádat, že se jednalo o "Hej pane Chakotay", "Mám kocábku náram, náram", "Borg Queen" a další. Největší ohlas měly písně v podání Holodoctora. Operní árie o Tuvokovi a bezvadná "šu-šu-šu.... Šeriden", která se stejně jako předešlá neobešla bez převleku a následného opakování po vynucení publikem. Já osobně hodnotím tuto show, jako "zlatý hřeb" conu a podle bouřlivého aplauzu diváků asi nebudu jediná, kdo si to myslí.

Po skončení mě přepadla únava, takže jsem musela oželet i přednášky na které jsem se těšila, jako "Voyager nevhodný pro děti do 14 let", "Smrt a bolest postav ze Star Treku I." i dokument "Trekkies", a odebrala jsem se do hajan.

Ráno jsem se probudila asi okolo půl sedmé, ale poležela jsem si až do tři čtvrtě na osm. Po nezbytné ranní "údržbě" jsem vystoupala na palubu 1, kde ubíhaly poslední minuty filmu "Kostka". Po zjištění, že jsem o nic nepřišla, když jsem tento film neviděla celý, jsem ještě chvíli po jeho skončení koukala po skoro prázdné místnosti, abych se ujistila, že tento dojem asi nebudu mít jen já ;-) Od osmé hodiny zde však měla začít pilotní epizoda k novému seriálu "Enterprise - Broken Bow". Bohužel, ve stejný čas byla snídaně. Jako v sobotu jídlo vyhrálo a tak jsem kvůli dvěma chlebům se sýrovou pomazánkou přišla o začátek. Naštěstí jsem asi nepřišla o velký kus, protože se domnívám, že byly časové potíže s vytvořením slovenského dabingu a tak se začínalo o něco později. Jinak, až na menší "hluchá místa" a "tišší místa" jsem byla s provedením dabingu spokojena a stejně tak i se samotnou pilotní epizodou.

Od 10. hodin nám Jan "JanoS" Senko přiblížil "Chybičky v TOSce aneb co si ani Gene neuvědomil". Přednáška byla zajímavá, i když ukázek mohlo být více. Ale ty, co jsme viděli, stály za to, jako například spící důstojník na můstku nebo bleskový převlek uniforem po transportu tří krasavic na Enterprise.

Jako další, ve stejné místnosti, následoval "Výsadek v Paramountu". Jako obvykle se přednáška kryla s jídlem a jako vždy jídlo vyhrálo. Tentokrát jsem si pochutnala na hovězím mase, cibulové omáčce, knedlíku a na čokoládovém zákusku. Když jsem se vrátila na palubu 2, k mému překvapení zde probíhala přednáška o lodích ve Star Treku, nejspíše se jednalo o přednášku, která měla být od osmé hodiny a jmenovala se "Hvězdné lodě v časové přímce" a vedl ji Jan "Mexo" Řehák. Po kontrole vyvěšeného programu před třídou i na jiných palubách, jsem dospěla k názoru, že se žádná změna nekoná a po krátkém nahlédnutí do přednášky Václava Pravdy "ST na Euroconu" jsem se odebrala zpět na palubu 2 a ve stoje (protože bylo pěkně plno) jsem přednášku sledovala až do konce. I přesto, že jsem ji neměla v úmyslu navštívit, mě zaujala a vyprávění bylo zajímavé a poučné.

Po jejím skončení, asi okolo půl jedné, začala přednáška Aleše "Holodoctora" a Tomáše "Mentata" Kadeřábkových "Výsadek v Paramountu". Hlavní protagonisté popisovali a na snímcích a videu dokumentovali svou návštěvu studií, Star Trek Conu v Pasadeně a jiných zajímavostí, které shlédli na začátku letošního roku v U.S.A.. Materiálů bylo hodně a informací ještě více. Vůbec ten fakt, že se osobně zúčastnili výše jmenovaného Conu a viděli na vlastní oči herce, se kterými je Star Trek neodmyslitelně spjat, je velkou motivací pro naše cony, aby i čeští trekkies měli možnost tyto osobnosti jednou takto vidět i u nás.

Tímto bych chtěla mé "povídání" ukončit, protože i zde ke konci této přednášky pro mě i pro Kirkmena letošní PSST Con skončil a následovala jen cesta domů s hlavou plnou pěkných zážitků.

Co říci závěrem. Myslím, že se letošní PSST Con opravdu povedl, a že na něj zavítalo mnoho nových trekkies (jako třeba já s Kirkmenem) a nezbývá, než organizátorům i samotným trekkies popřát, aby bylo v příštím roce návštěvníků alespoň jednou tolik a atmosféra stejně dobrá, jako byla tento ročník.

Ještě jednou díky, bylo to fajn!

 zpětAlis