Putování po světe Star Treku

Ahoj, nejdříve bych se chtěl představit. Jmenuji se Vítězslav Boch a jsem nový spolupracovník serveru AL-BATANI. Chtěl bych navázat na Kruxiho rubriku Letem světem českým trekem, aneb ztráty a nálezy. A chtěl bych se v tomto díle zaměřit na diváckou tvorbu a podobné vychytávky. První a asi moje nejoblíbenější je na stránkách CZ Kontinuum v sekci skladiště, autorská tvorba členů klubu. Jmenuje se Voyager song. Je to známá námořnická píseň So if we all come together, na níž jsou sestříhány obrázky z epizod Voyageru. A jsou sestříhány naprosto geniálně. Například, když se zpívá: "Racing all around the seven seas," objevuje se scéna z epizody Trithy Days, kdy Deltaplán vlétá do obrovského vesmírného oceánu. Nebo: "Party-hardy on Titanic," a záběr z epizody Timeless se ztroskotáním Voyageru na ledové planetě. Nemůžu tu vše popsat, ale je toho víc. Rozhodně doporučuji stáhnout. Má to 9, 71 MB a 9 minut a 3 sekundy. Zpěv je kromě vtipně sestříhaných scén z Voyageru doprovázen i titulky. Takže pokud anglicky moc neruzumíte, ale umíte číst v jazyce Shakesperarově, budete v pohodě. Pokud neumíte anglicky ani slovo, tak nezoufejte, vtipná svižná melodie a video vám neznalost textu nahradí a vám bude jedno, že nevíte o čem se zpívá. Jediné, co by se dalo video vytknout je, že v dolní části je občas vidět název televizní stanice a rozdílná kvalita snímků, ale to je maličkost, která se dá lehce přehlédnout. Jen na závěr chci dodat, že mně se video zalíbilo asi až na druhý poslech, a to díky chytlavé, leč výborné písničce a naprosto geniálně sestříhaným scénám. Klaním se před autorem.

Na těchto stránkách najdete dále puzzle, ale ty jsem ještě neskusil. A hlavně výborný prográmek, jménem Trektest. Můžete si v něm přezkoušet svoje znalosti Star trekovských seriálů, Nové generace, Hlubokého vesmíru 9 a Voyageru. Případně si můžete další testy vytvořit v editoru. Highscore program obsahuje, takže nejlepší z vás se zvěční. Já sám bych uvítal více testů, třeba lodě, rasy anebo historické události. Program je v LCARS a je barevný se zvukem (pípáním). Barvy a zvuk se dají vypnout, kdyby to váš počítač nezvládal (ale který počítač dnes neni barevný a neumí pípat, to spíš pípání vypnete, protože vás bude otravovat). Další významnou funkcí je DNES. Když na ni klepnete, zobrazí se vám významné star trekovské události, jako premiéry epizod anebo filmů a taky narozeniny herců. Tento prográmek je dobrým ekvivalentem třeba k serveru Trek Dnes, právě díky funkci DNES nebo k serverům obsahujícím testy znalostí Star treku. Prográmek si určitě stáhněte, už jen pro jeho nenáročnost, ale kvalitní obsah.

Nyní opustíme CZ Kontinuum a vrhneme se na server Hvězdná Flotila, kde se podíváme na další tvorbu fanoušků Star Treku. Hned na hlavní stránce nelze přehlédnout fan art. Ten najdete v databázi, v sekci Hvězdné lodě. Na tomto serveru mám ale nejraději Hudební knihovnu. Je obtížné se k ní dostat (musíte do Knihovny, kde v LCARS na pravé straně jsou pod sebou čtyři odkazy. Ať klepnete na kterýkoli, objeví se jich pět a ten pátý a poslední je Hudební knihovna. V ní najdete tři oddělená témata, Znělky, Ostatní a Parodie. Prvně probereme ZNĚLKY. Asi všichni víte, co to znamená. Ovšem zde nenajdete jen znělky seriálů, ale i různé variace, jako plnou orchestrální verzi (u DS9 a VOY), rockovou verzi (opět DS9 a VOY) nebo nerealizovanou verzi znělky Nové generace. Jen dodám, že u znělky Enterprise je i text. Nyní téma OSTATNÍ. To obsahuje hlavní Star trekovskou znělku v podání Boston Pops Orchestra a musím dodat, že je velmi působivá. Dále poukážu na píseň Cassandry Willson, Blue Skies, kterou zpívá Dat na svatbě v Star trek: Nemesis. Plus tři další písničky. Poslední je téma PARODIE, toto slovo určitě netřeba vysvětlovat. V této části hudební knihovny najdete také velice zajímavá díla. Třeba Klingon boy, předělávku známého hitu skupiny Aqua. A dokonce i píseň zpívanou Leonardem Nimoyem (alespoň je tak natagovaná), tedy panem Spockem. Ta se jmenuje Highly Illogical (Velmi nelogické) a ještě několik dalších dílek.

A to je konec našeho dnešního putování po tvorbě obyčejných lidí, kteří jsou blázni do Star Treku jako třeba já. Doufám, že se vám putování líbilo.

zpět