Putování po světe Star Treku 2

V dnešním díle bych se zaměřil na stav současných startrekovských webů. Na konci článku pak naleznete anketu o nejlepší současný český web. Vybíral jsem jen ty hlavní servery. Bylo velice složité určit co je hlavní server a co ne. Řídil jsem se hlavně serverem Star trek Sickbay, ale servery, které jsem za hlavní vybral najdete mezi odkazy na většině ostatních webů. Jsou servery, jejichž zařazení jsem do poslední chvíle zvažoval, ale nakonec jsem se rozhodl, že opravdu zařadím jen ty hlavní servery. Jestliže se tedy nebudete schopni mezi následujícími servery vybrat, přidal jsem volbu ostatní. Teď se ale zaměříme na současný stav webu a probereme je jeden po druhém.

Al-Batani
No, o tomto serveru asi moc psát nemusím. Jen ve zkratce, je obecný, má LCARS a patří mezi nejznámější.
PLUSY: LCARS; povídky; široká škála informací
MÍNUSY: server nebyl dlouhou dobu aktualizován - dvě sekce jsou nefunkční už od vzniku stránek

StarTrek.cz
Asi nejznámější český startrekovský server, je roztroušen mezi hlavní doménu www.startrek.cz, ale ta je snad jen dočasně zaměřena na TOS a tím doména puvodni.startrek.cz ztrácí smysl, a další specializované domény. Jestli máte zájem o obecné informace, tak musíte na domény old.startrek.cz a na novější druhafaze.startrek.cz. Osobně bych doporučil starší verzi. Než byl server přeorientován na TOS, nebyly totiž přesunuty všechny informace, proto původní verze má některé informace navíc, jenže aby to nebylo tak jednoduché, tak i novější verze byla aktualizována než došlo k přeorientaci, tak informace o Star Treku jsou rozmíchány mezi obě verze, proto když já něco hledám, mám spuštěny obě najednou. Navíc druhá fáze má lepší a příjemnější design. Víc mně vadí, že na současné verzi zaměřené na TOS nejsou odkazy na předešlé verze, já se k ním dostal až asi dva roky po přeorientování a to díky Star Trek Sickbay. Jěště zbývá seznam.startrek.cz najdete na něm spoustu kvalitních odkazů, ale jelikož server není aktualizován, tak většína již nefunguje. Poslední je starnet.startrek.cz, to je diskuzní fórum a já ho považuji ze všech projektů StarTrek.cz za nejkvalitnější. Zrekapitulujme si to: hlavní doména je zaměřená na TOS, tím další TOSová doména ztrácí smysl. Seznam je neaktuální. Obecné informace jsou roztroušeny mezi dvě domény. Ale diskuzní fórum je dobré.
PLUSY: když umíte hledat tak na tomto serveru najdete skoro všechno; větší rozsah už mít nemůže
MÍNUSY: na hlavní doméně nejsou odkazy na ostatní projekty; obecné informace nejsou aktualizovány; jednoznačně je upřednostňována TOSka

CZ Kontinuum
Jedná se o stránky největšího českého Star Trek fanklubu. Obsahují jak obecné informace, tak i informace o klubu samotném. Můžeme říci, že se jedná o server s nadějnou budoucností.
PLUSY: LCARS; povídky; bazar v sekci Ferengský bleší trh; perspektivní a označil bych ho za naději českého startrekovského webu
MÍNUSY: server ještě zdaleka neasimiloval všechny informace; některé odkazy nefungují

Trek Dnes
Jeden z nejznámějších serverů. Přináší nejžhavější novinky ze světa Star Treku. Informuje i o aktualizacích na ostatních českých webech. Můžete si vybrat z šesti designů a každý týden máte možnost doplňit pointu k novému vtipu. Já osobně ho navštěvuji denně. Stojí za to.
PLUSY: čerstvé informace; vtipy; informace o českých webech
MÍNUSY: server je jen o čerstvých informacích, obecné na něm nenajdete; chybí odkazy na ostatní stránky

Star Trek Sickbay
Podle mě asi nejperspektivnější server vůbec. Za necelé čtyři roky existence si vydobyl vůdčí postavení na českém webu. Je obecný a obsahuje vše od recenzí epizod přes rasy a uniformy až po povídky. Citelně chybějí jen technické a vědecké informace. Velkým plusem, stejně jako u předcházejícího serveru jsou kreslené vtipy. Star Trek Sickbay má navíc perfektní nabídku odkazů na ostatní stránky, v tom mu žádný český server nekonkuruje.
PLUSY: odkazy; vtipy; aktualizace
MÍNUSY: chybějí technické a vědecké informace; grafika neobsahuje LCARS

Synopse
Kdo by neznal tohoto nevyhlášeného krále českého Star Treku minulých let. Bohužel na začátku 21. století byl tento server zakonzervován a už se neaktualizuje. Přesto obsahuje velmi rozsáhlé synopse dílů Star Treku a kvalitní databázi.
PLUSY: rozsáhlé synopse; dobrá značka
MÍNUSY: už nebudou žádné další aktualizace; opět by se dala vyčíst absence LCARS

Warp.cz
Tento server by měli využívat hlavně autoři povídek a serverů, je to encyklopedie a výkladový slovník. Najdete zde přehledný překlad pojmů ze světa Star Treku. Vede ho jeden z nejpovolanějších - David Bursa.
PLUSY: špičkový překlad; přehledný vzhled; dostatek pojmů
MÍNUSY: server je specializovaný tz. nenajdete zde žádné informace o lodích, rasách atd.

Ostatní:
Tuto možnost jsem přidal, protože určitě se najdou tací, kteří upřednostňují jiné weby. Mezi ty nejlepší bych zařadil www.federace.startrek.cz (ale ve verzi 3); www.hvezdnaflotila.cz; www.startrekgames.cz; relativity.startrek.cz, ti mají velkou naději se v dohledné době zařadit mezi "elitní" servery.

zpět