Star Trek: The Motion Picture

Vůbec první Star Trek film - Star Trek: The Motion Picture (dále jen TMP) je připraven do distribuce na DVD a VHS aby tak završil kompletní kolekci ST filmů. Někoho možná překvapí, že jsme museli na TMP čekat tak dlouho, vždyť ostatní ST filmy, z nichž některé jsou v prodeji už několik let, jsou běžně dostupné.

Připomeňme, že široké veřejnosti byl vůbec první Star Trek film představen začátkem prosince roku 1979. Ačkoli TMP nedosáhl takových úspěchů jako první (respektive číselně čtvrtý) díl Hvězdných válek, který měl premiéru taktéž tohoto roku , nelze rozhodně mluvit o nějakém propadu, ba naopak. Jak všichni víme, následovalo dalších osm celovečerních filmů a v době psaní tohoto článku probíhají přípravy na natáčení desátého (čtvrtého a pravděpodobně posledního filmu s posádkou kap. Jean-Luc Picarda).

Co vlastně způsobilo ono několikrát deklarované a několikrát posunuté uvedení filmu na DVD a VHS? Paramount Home Entertainment, vlastník práv na celý Star Trek, se rozhodl spolupracovat s Robertem Wisem, režisérem TMP na vylepšení filmu - jde převážně o digitální vyčištění obrazu a zvuku, překreslení některých scén, předělání několika speciálních efektů pomocí dnešních technologií atd. Nezajímavá není ani zpráva o bonusovém materiálu, který by měl, v případě že si film zakoupíte na DVD, dosáhnout více jak dvou hodin podívané navíc (pro ty, kteří nemají žádné zkušenosti s DVD filmy připomínám, že bývá již téměř tradicí k samotnému filmu přidat bonus materiál ve formě televizních upoutávek, rozhovorů s herci, záběry z natáčení, vystřižených scén atd.). Opomenuti nezůstanou ani ti, kteří se rozhodnou pro VHS verzi, výrobce slibuje umístění některých bonus materiálů (i když v mnohem menší míře než na DVD) i na toto médium.

Hlavní producent předělaného filmu TMP David C. Fein slibuje nejen spousty nových efektů a scén, ale slibuje zcela jinou podívanou. Doslova "náš cíl je přichystat pro diváky úplně nový film".
Změnila se i hrací doba. Oprati původním 131 minutám byla nová verze rozšířena o dalších 5 minut, které Fein komentuje "bylo by chybou, myslet si, že jde pouze o 5 minut nových scén. Film jsme předělali od začátku do konce."
Zda jsou tvrzení hlavního producenta Feina o úplně novém TMP pravdivá, budeme moc sami posoudit během listopadu tohoto roku, kdy film vyjde na DVD a VHS.

Co můžeme konkrétně očekávat?
Verze pro DVD je rozdělena celkem na dva disky, které kromě filmu obsahují již zmíněný bonus materiál v podobě komentáře od režiséra (Robert Wise), hudebního skladatele (Jerry Goldsmith) a autora Star Trek Encyklopedie (Michael Okuda). Dále se můžeme těšit na filmové upoutávky, vymazané scény, v neposlední řadě na upoutávky nyní natáčeného seriálu Enterprise a další.

Film je prezentován v širokoúhlé verzi 16:9 (DVD i VHS) v Dolby Digital 5.1 (DVD), respektive Surround (VHS) a anglickém jazyce (jde o Region 1 DVD - určen pro Severní Ameriku). Jeho cena je odhadována na $29.99 (DVD), respektive $14.95 (VHS).
Distribuce pro Evropu (tedy DVD regionu 2) se očekává na přelomu listopadu a prosince.

zpět