letem světem čekým trekem, aneb ztráty a nálezy

V dnešním prázdninovém dílu seriálu Letem světem českým trekem, aneb ztráty a nálezy již opustíme servery, které se zabývají víceméně všeobecným Star Trekem a podíváme se na dva specializované.


První naleznete na adrese www.trekdnes.cz. Server TrekDnes se věnuje aktualitám ze světa Star Treku, a to jak domácího tak i zahraničního, které přináší denně - odtud i název.
Myšlenka založení serveru TrekDnes pravděpodobně vznikla z důvodu zaplnění informační díry v českém internetu. V době před jeho vznikem zde bylo několik velkých serverů (většinu z nich jsem již zmínil v některém z předchozích dílů seriálu) a nesčetně malých webíků, které nabízely svým čtenářům, obecně řečeno, velmi podobné informace. Chyběl tu však jakýkoliv systém, který by přinášel časté a čerstvé aktuality z různých zákoutí Star Treku. Právě takovým systémem se stal server TrekDnes, který za několik málo měsíců oslaví tři roky své existence.

Server TrekDnes založili společně dva trekkies, které není třeba představovat - zakladatelé úspěšného serveru Synopse (viz Letem světem 2). MOmega a Anry se nechali inspirovat zahraničním serverem TrekToday.com a po jeho vzoru vybudovali podobný český ekvivalent, tedy web, pomáhající každému zájemci o Star Trek, rychle vyhledat poslední aktuality.
Díky svému zaměření je nyní TrekDnes nejnavštěvovanějším serverem Star Treku u nás. Ptáte se, proč tomu tak je? Odpověď není až tak složitá vzhledem k zaměření serveru, které jsem nastínil. Autoři přidávají takřka denně nové zajímavosti - to je lákavá nabídka pro většinu čtenářů, aby se na server vraceli každý den, případně i častěji. Kromě toho mají možnost informace přidávat i další lidé, například autoři ostatních serverů, kteří tím upozorní na update svých stránek (této služby využíváme i my). V neposlední řadě zde naleznete informace o aktuálně vysílaných dílech seriálů v naší i zahraniční televizi.

Server TrekDnes bych doporučil bez rozdílu každému, kdo hledá nové a aktuální informace. Sám stránky navštěvuji právě kvůli informacím, které zde umisťují ostatní trekkies - tím mám přehled o updatech na většině velkých serverů, které tak nemusím zdlouhavě vyhledávat na jednotlivých stránkách a vždy si vyberu jen novinky, které považuji za zajímavé. A věřte mi, těch zajímavých není málo.


Druhou část dnešního dílu seriálu Letem světem českým trekem bych doporučil hlavně autorům stránek a všem, kteří jakkoli aktivně působí v oblasti Star Treku. Na adrese www.warp.cz naleznete stránky odborného poradce v České televizi pro Star Trek Davida Bursy (kterého budete znát pravděpodobně pod přezdívkou Erell). David na stránkách Warp shromažďuje především správnou terminologii, nebo chcete-li korektní překlad, odborných termínů Star Treku. Jednotlivé termíny jsou abecedně tříděny a ty obtížnější, s kterými by mohl mít čtenář problémy, podrobně vysvětleny.
Dozvíte se například, že samotné slovo warp je nesklonné a tudíž nemůžete po první návštěvě stránek již beztrestně používat termín warpové motory :o)
Autor jde ovšem mnohem dál a tak kromě termínů, které jsou přidávány průběžně, jak se objevují v jednotlivých dílech seriálů, zde naleznete i zajímavé novinky a informace, které většinou nelze najít na jiných stránkách.

Na serveru Warp.cz naleznete pouze oficiální informace, proto bych ho doporučil každému, kdo potřebuje korigovat například své stránky o Star Treku, různé překlady, či povídky. Vaše použité termíny budou ve správném tvaru, kterému notabene každý trekkie porozumí, už jen z toho důvodu, že je na ně zvyklý z televizní obrazovky.

zpět